Lengen


 dit grafiekje werd gedeeld door weervrouw Helga van der Leur.

het lengen der dagen

maar 

op het zuidelijk halfrond 

is het lengen van de nacht 

opvallend is dat het zo bepalend is in Nederland, daar heeft het echt invloed op activiteiten. door de ligging van zowel Rio als Riyadh is in beide gevallen het verschil tussen de tijdstippen dat de zon ondergaat niet zo heel groot voor mijn gevoel. In Riyadh is de langste dag in Juni totaal 3 uur en vier minuten langer dan de kortste dag in December. 
Dit jaar is de langste dag in Rio op 22 December en dan het 2 uur en 50 minuten langer ligt dan in Juni.

Het gaat dus om de afstand tot de evenaar en de baan die de zon aflegt dat bepaalt de tijd van zonsopgang en zonsondergang. Hoe verder een land van de evenaar is, hoe schuiner de baan van de zon naar de horizon is, waardoor de zonsondergang een andere moment kent en dus een langere schemertijd oplevert. 
Amsterdam ligt op de 52e graad van noordelijke breedtegraad en ligt dus relatief heel ver weg van de evenaar. Terwijl een zonsondergang bij de evenaar slechts ongeveer 20 minuten duurt, duurt deze periode in Nederland gemiddeld 53 minuten. In Juni is dat ongeveer 64 minuten, terwijl het in December 42 minuten is. Het verschil tussen de langste dag 16.50 en de kortste dag 8uur en 58 minuten!!! 

dat is een behoorlijke verlenging. 

Comments

Popular Posts