cijfer of letter


Het lijkt op een negen. Zo’n gestileerde met een groot oog en een klein pootje. Tenminste, vanuit de lucht. Op de grond ziet het er anders uit. Dan is het een b.

Er staan huisjes op de b of de 9: met puntdaken en met platte daken. Ze staan zo opgesteld dat ze allemaal  (35 huisjes geloof ik) een stukje van het meer kunnen zien. Zichtlijnen. Onzichtbaar zijn de andere lijnen die over het kamp lopen. Er speelt een soort drie op een rij. De verbindingslijn is iedere keer anders en voor buitenstaanders ook onzichtbaar. Maar drie op een rij is geslaagd, afkruisen en afstrepen.  

Zelf ben ook een soort buitenstaander. Ik kom al ruim vijftien jaar over de vloer bij recreatievereniging De Mannewiek maar dat is niet voldoende om er bij te horen. Waarbij? Ja, dat is niet geheel duidelijk. Ik hoor bij de Waalkens’. Dat is een verzamelnaam voor drie huisjes op het park maar de onderlinge verdeling is Waalkens-Bloupot-Lenting.  Dat is weer een soort paardensprong in een schaakspel over het terrein: een op zij en twee naar achteren. Officieel is dat echter niet zo dus ben ik donateur zodat mijn officieuze zussen ook in het huisje kunnen overnachten. Maar we  horen ook bij de nieuwen (een groep die nieuw is op het terrein of slechts ‘kort’ op het terrein staat, minder dan tien jaar). Ook hoor ik samen met Diana tot de bewoners  die niet in de buurt wonen (ook al is het met de auto nog geen twee uur rijden). Kortom buitenbeentjes.  

Een andere indeling dus voor en achter terwijl het midden wordt gevormd door een speelplek. Of een indeling is slootkant en kreekkant met iedereen rij en in het midden twee rijen. Dat is een indeling die voor rumoer zorgt want er moet gepasseerd worden of geslalomd om van de ene kant naar de andere kant te komen. Dat speelt met name in de natte of droge perioden en er overpad en doorsteken nodig is. Gesteggel over wie waar langs wil/mag/moet. Zo wordt drie op een rij opeens dammen met overslaan of hinkstapsprong.

Niet zo moeilijk allemaal ware het niet dat er oude looplijnen zijn: familiebanden, oud bestuur, kennissen, enz.. Dat stamt uit het verleden. Dat verleden is behoorlijk belast. Het verleden toen er nog kleine tijdelijke behuizingen waren zonder voorzieningen slechts gebruikt in weekenden en in de grote vakantie: de zomerperiode. Nu zijn er heden ten dage vaste bewoners die slechts voor vakantie naar elders gaan of zij die er vanaf de start zomertijd staan tot de klok weer naar achteren gaat. Van de hele oude garde die nog in de platte huisjes woont zijn er nog maar een paar. De rest heeft bijna identieke houtskelet woningen opgetrokken die van alle gemakken zijn voorzien. Met de nieuwe eisen zijn ook de bewoners kritischer geworden. De afspraken van vroeger zijn vastgelegd en zijn voor sommigen als een wet van Meden en Perzen. Dat in de loop der tijden bestuurders soepel met die regels omgingen is anderen een doorn in het oog. Dat gelijke wetten niet voor iedereen lijken te gelden is eveneens een punt van discussie. Het oog kijkt immers altijd van zich af. Met de toename van het aantal uren wat doorgebracht wordt op het vakantieparkje is ook het aantal geschilpunten toe genomen. Bestuurders die op vrijwillige basis zich inzetten voor het belang van de vereniging moeten heel veel tijd steken om te laveren en niet verstrikte te raken in de onzichtbare lijnen die over het park lopen.  Het verleden als ballast.

Het laatste akkefietje ging over onderhoud en een oude koe. De oude koe werd steeds opnieuw uit de sloot getrokken en leek het te lukken dan zoog de modder het weer terug. Moddergooien heen en weer, tegenwerking in plaats van medewerking. Bij  het onderhoud ging het niet allang niet meer alleen om de centen. Eurocenten welleswaar maar toch het ging vooral om procedures, woordvangen, boekhouden en omgaan met regels.

Binnenkort is de werkdag op het terrein. Dan gaan gezamenlijk de handen uit de mouwen. Een  mooi moment om weer naar de toekomst van de Mannewiek te kijken. En om weer samen te genieten gedurende de zomer van het  van het unieke plekje langs de oude  dijk, met zicht op het meer, dicht bij Stad. Op een stukje grond van de vereniging . Ergens op de B of de 9 van de Mannewiek.

Comments

Popular Posts