T-shirts


De armen dragen gedateerde shirts. De rijken kunnen het zich veroorloven om up to date shirts te dragen  maar meestal zijn de oude des te mooier. Met ieder jaar andere shirts en ook nog drie verschillende types shirts is de omloopsnelheid hoog. Ik  denk bij die oude shirts aan doordragers: doorgegeven van generatie op generatie en dus ook vaak in de verkeerde maat. Zo kreeg ik ook truien en broeken van kennissen. Bij wedstrijden is het soms net een museum met een keur aan stijlen en tijden van clubtenues. En, er zijn heel veel armen onder ruim 200 miljoen Brazilianen.

Sjoerd Mossou schreef in zijn AD-sport-column:
"Het dragen van hun oude, vertrouwde voetbalshirts, is voor de Brazilianen óók een stilzwijgend statement. Wat ze ermee willen zeggen, is evident. Je kunt het hart uit een volkssport proberen te trekken, maar een volkssport niet uit het hart.

De Brazilianen protesteren niet tegen het WK omdat ze niet van voetbal houden. Integendeel. Ze gaan met honderdduizenden de straat op, omdat ze voelen dat hun onvoorwaardelijke liefde voor het spel geëxploiteerd wordt. Het 'Futebol' wordt misbruikt en uitgewoond.

Terwijl de gewone man niet meer naar het stadion kan, of naar een fatsoenlijk ziekenhuis, vult de elite zijn zakken met behulp van de FIFA. De politici dachten dat het klakkeloos gepikt zou worden, al die honderden miljoenen uitgeven aan nieuwe stadions, want het volk is dol op voetbal. Maar het volk is niet achterlijk....".

Met de demonstraties en betogingen geven de Brazilianen uiting aan een sluimerend gevoel. Hiermee krijgen de de grote koepels als de FIFA en het IOC steeds vaker te maken bij de (discutabele toewijzingen van voetbaltoernooien en Olympische Spelen aan landen als China, Zuid Afrika en nu dus Brazilië. De vraag: wegen de kosten wel op tegen de baten is vaak niet gesteld Rijk worden alleen de FIFA en het IOC van deze giga evenementen.

Jerome Valcke zei:
''Het WK is volgend jaar in Brazilië''. ''Dat is zo besloten. Wij van de FIFA zijn vooral verantwoordelijk voor de wedstrijden. Volgens mij hebben we ook geen foute dingen gedaan." "Het WK kost misschien veel geld. Maar de infrastructuur van Brazilië verbetert nu ook. Bovendien is het WK goed voor de werkgelegenheid.''


Zo veeg je je eigen straatje schoon. Om die wedstrijden te mogen organiseren stelt De FIFA pagina’s vol eisen. En daarom staan er in Zuid Afrika nu lege kolossen die ongeschikt zijn voor cricket en rugby sporten die wel populair zijn daar. Ook in Brazilië zijn er al witte olifanten te signaleren. Wat te denken van stadions in Brasilia en het noorden waar geen professionele clubs zijn of de verbouw van het Maracana: met zulke hoge kosten dat er straks geen club wil/kan spelen.

Voor de Spelen van 2016 is het niet anders. Nog steeds zijn er onvoldoende hotelaccommodaties, zijn er sportaccommodaties niet klaar en ontbreekt voor diverse sporten goede trainingsmogelijkheden. Dat er wijken zijn plat gewalst, stukken grond onteigend en er nog diverse procedures lopen is de direct bruikbare infrastructuur niet echt verbeterd. Het wachten is op de doorgetrokken metro lijn, de verbouwingen bij de vliegvelden en de asfaltering van toegangswegen. Maar zoals gezegd daar zit de doorsnee Braziliaan niet op te wachten. Die kan een kaartje niet betalen, laat staan de prijzen voor consumpties in het stadion die zo hoog zijn dat je voor de prijs van een maaltijd een schamel broodje krijgt of voor de prijs van een krat cola nu een bekertje met het vocht krijgt.

 De nationale shirts met de naam van Neymar zullen over enige jaren nog getuigen van deze tijd.
 

 

Comments

Popular Posts