Padang
Padang betekend veld of vlakte in het Indonesisch en aan de wand van het restaurant Padang hangen schilderijen met palmbomen en kamelen op een woestijnvlakte. Maar de kok maakt Berber gerechten klaar uit Marokko. Verwarrend voor mij. Het restaurant ligt in de Indische buurt bij ons om de hoek van Trezoor. Zo zit ik de hele tijd in mijn hoofd met een rijtje eilanden uit een liedje.
Thuis gekomen direct proberen op te zoeken. Maar pas na een prima nachtrust kwam ik op het idee dat het was van cabaretgroep Don Quishocking. Dat leverde ook de titel op: Oude school (wat in het begin ook nog in de top2000 stond. Het lied besluit met het destijds fameuze rijtje van eilanden ten oosten van Java: Bali, Lombok, Soemba etc.
De lessen over ons Indie bleven bij het leren van rijtjes van bijvoorbeeld de eilanden. Waarbij een opsplitsing gemaakt wordt in de Grote en Kleine Sunda Eilanden. Tot de Grote Sunda eilanden behoren Borneo (Kalimantan), Java, Celebes en Sumatra. Onder de kleine Sunda-Eilanden (Nusa Tengarra) vallen onder andere Bali, Flores, Sumba (Soemba), Timor, Komodo, Lombok en Sumbawa (Soembawa). Over onze wandaden en kolonialisme bleef het het stil. Dat we een Indische buurt hebben in Stad is ook historie.
Indische buurt
Begin twintigste eeuw zag de wijk er nog heel anders uit, zeker qua naamgeving. Er was in eerste instantie namelijk helemaal geen Indische buurt gepland. In 1896 was met de aanleg van de Eerste en Tweede Hunzestraat en de Fivelstraat de Hunzebuurt geboren. Toen tussen de Korreweg en het inmiddels gedempte Boterdiep een straat werd gebouwd die parallel liep aan de Tweede Hunzestraat, stelde de gemeenteraad dan ook voor om deze straat de Derde Hunzestraat te noemen. Timmerman en houthandelaar Romke Meihuisen, die een gedeelte van de nieuwe straat had aangelegd, maakte hiertegen echter bezwaar. Hij vreesde dat zijn bouwpercelen die hieraan lagen minder waard zouden worden, omdat de Eerste en Tweede Hunzestraat bij velen ‘in een minder goeden reuk staan.’ Zodoende stelde het college van B en W in de raadsvergadering van 21 december 1907 voor deze straat Riouwstraat te dopen en ‘aan verder aanteleggen straten in deze buurt ook namen te geven, ontleend aan Nederlandsche bezittingen in den Indischen Archipel.’ Dit zodat de straatnamen ‘onderling zeker verband houden’ en er ‘op den duur eene Indische wijk ontstaat.’ De raad bekrachtigde dit voorstel voor de Riouwstraat op 4 januari 1908 met twintig tegen elf stemmen.
In de raadsvergaderingen wordt het voorstel van het college van B en W om straatnamen te ontlenen aan Nederlandse bezittingen in de Indische Archipel niet verder onderbouwd. Het voorstel lijkt dan ook uit de lucht te komen vallen. Dit is echter niet per se het geval, aangezien Groningen een duidelijke connectie met Indië had. In de Groningse binnenstad zijn bijvoorbeeld nog vele plaatsen en gebouwen te vinden die te maken hebben met de bedrijvigheid van de West-Indische Compagnie (WIC), die door de Groningse elite als cruciaal voor de welvaart en het prestige van de stad en het gewest werd bestempeld. In 1622 werd, een jaar na de oprichting van de WIC op 3 juni 1621, in Groningen de Kamer Stad en Lande opgericht. Hiermee kreeg Groningen een eigen afdeling in het bestuur van de WIC, die het had bedongen nadat er bij de oprichting van de VOC geen Kamer in de noordelijke gewesten was gevestigd. Via deze eigen Kamer investeerden vooraanstaande Groningers onder meer in de WIC en in plantages in Suriname en op de Antillen. Daarnaast bood het een netwerk voor de elite om ‘handelsstrategieën te bespreken, monopolies te regelen en voor het familiekapitaal gunstige huwelijken te bevorderen.’
Ik google verder en lees op wiki:
Sinds de 16e eeuw is Padang al een belangrijk handelscentrum. Tijdens de 16e en 17e eeuw werd er in de omliggende regio vooral peper verbouwd en dit trok ondermeer handelaren uit India, Portugal, Engeland en dus ook Nederland aan.
In 1663 kregen de Nederlanders het gezag van Padang in handen. De stad kwam twee keer onder Brits gezag, daarna werd de stad weer overgedragen aan Nederland.
Padang heeft bijna 1 miljoen inwoners. De meerderheid is "Minang" maar er is ook een etnisch Chinese minderheid, die vooral leeft in het zuiden van Padang, in Kampung Cina. Qua religie zijn de Minangkabau overwegend moslim, de Chinese minderheid vooral christelijk (protestants).
Verder op alle cijfers punt nl:
De culturele mix is hier ook. Ongeveer een kwart van de bevolking van de Indische Buurt bestaat uit allochtonen.
n 2024 was de herkomst van inwoners in de Indische buurt als volgt verdeeld: herkomst uit Nederland: 62%, herkomst uit Europese landen: 11% en herkomst uit landen buiten Europa: 26% En in 2013 was de verdeling van inwoners naar herkomstgebied als volgt: herkomst uit Nederland: 73%, herkomst uit Europa: 8% en herkomst van buiten Europa: 19%.
Het restaurant/eetcafé is een verborgen pareltje van Groningen, Een Marokkaans restaurant; vlees van de grill, of langzaam gestoofd in een tajine. Maar ook sardientjes gebakken in boter, of een heerlijke vegetarische notenschotel uit de oven. Dus ook vega.
Op aanraden van Jaap gingen we hier eten. Op mijn laatste avond in Groningen want morgen naar Haarlem en woensdag via Rome naar Rio. We hebben heerlijk gekletst en gegeten. Gelukkig ook het liedje erbij gevonden. Waar ee etentje al niet toe kan leiden.
Comments