Sappe-meer, sapperdeflap

Anky van Grunsen heeft een colomn in de T. En ze wees daarin op de selectieprocedure voor de sportverkiezing van het jaar.
(Zelf is de diva van de paardensport niet genomineerd trouwens ondanks zeer goede resultaten: twee wereldrecords, een winnende wereldbekerfinale plus op het WK twee zilveren en een gouden medaille)
Wie zijn wel genomineerd?
· Ireen Wüst (20) uit Goirle brak definitief door met een gouden plak op de Olympische Spelen van Torino op de 3.000 meter. In een indrukwekkende race liet de destijds 19-jarige schaatsster onder meer Renate Groenewold en Anni Friesinger achter zich. Op de 1.500 meter won ze ook nog eens brons. Daarnaast was er tevens een derde plaats op het EK Allround.
· Lornah Kiplagat (32) werd in oktober wereldkampioen op de weg (20 kilometer) en in december 2005 goud op het EK cross. De lange afstandsloopster won in april WK-zilver op de lange cross country en daarnaast vestigde ze wereldrecords op de 20 kilometer en 10 Engelse mijl. Tevens was er nog een Europees record op de 15 kilometer.
· Marianne Vos (19) is een alleskunner op de fiets. In januari 2006 werd ze in Zeddam wereldkampioene veldrijden bij de elite-dames en later in het jaar veroverde de inwoonster Babyloniënbroek op de weg achtereenvolgens de nationale titel bij de elite-dames, de Europese titel (onder de 23 jaar) en als klap op de vuurpijl het wereldkampioenschap bij de elite-dames.
Wie had ik graag in dit rijtje willen zien?
Timmertje oftewel: Maria Aaltje (Marianne) Timmer
De in het Groningse Sappemeer geboren schaatsenrijdster 3 oktober 1974 is gespecialiseerd in de 1000 en 1500 meter. Ze schreef in 2006 geschiedenis door als eerste Nederlandse schaatser op twee verschillende Olympische Winterspelen goud te winnen.
En dan een dikke punt.
Trivialiteit: Op beide Spelen gebeurde dat op 19 februari, de sterfdatum van haar beste vriendin Renske Vellinga (Velling a haalde in 1993 brons op de 500 en zilver op de 1000 meter op de Nederlandse afstandskampioenschappen. Een jaar later overleed ze ten gevolge van een auto-ongeluk. Haar dood maakte emoties los bij een aantal collega-schaatsers, die op dat moment in het Noorse Hamarverbleven voor de Olympische Winterspelen Bij de Olympische wedstrijden reden de Nederlanders na de dood van Vellinga met een rouwband.)

Mijn stemadvies: Lornah (en niet vanwege oranje nagels en dito haarband)

Comments

Popular Posts