voetbal-matje

knip........
Ajacied Wesley Sneijder kreeg gisteren in de wedstrijd tegen Sparta (3-0-nederlaag) na dertien minuten de rode kaart, omdat de middenvelder scheidsrechter Ruud Bossen uitschold voor ’blinde tyfushond’.......knip pzc (http://www.pzc.nl/sport/internationaal/article868309.ece)

ombudsman volkskrant(http://www.volkskrantblog.nl/bericht/90790):
.........knip
Wesley Sneijder die een scheidsrechter uitscheldt voor ‘blinde tyfushond’, Kenneth Perez die een donkere grensrechter ‘kankerneger’ noemt en voorzitter Jaakke van Ajax die laconiek laat weten dat zijn vereniging geen koorknapenclub is. Dat blijkt: trainer Ten Cate neemt Sneijder in bescherming: hij zou straattaal hebben gebruikt.

In het elektronisch archief van de Volkskrant over de laatste twaalf maanden kwam ik tot afgelopen week geen enkele keer tyfushond tegen.

Betekent dit dat de krant geen straattaal gebruikt? Nou nee. Deze week zei een teleurgestelde lezer zijn krant op, mede vanwege de steeds verder oprukkende taalverruwing in de kolommen. Hij stuurde wat knipsels mee met daarin woorden als kut, lul, pijpen en zeikerd.

En woensdag citeerde de krant vertrekkend VVD-Kamerlid Ed van der Sande over Rita Verdonk: ‘Ik zeg het niet vaak, maar nu heb ik er geen ander woord voor: godverdomme!’ Moet dat nou, vroeg een lezer. Was er geen ander woord?

Dat had best gekund, maar journalisten willen altijd zo nauwkeurig mogelijk citeren. En in dit geval heeft de vloek helaas meerwaarde, juist omdat de spreker zelf zegt dat hij het woord niet vaak gebruikt.

Maar toch, lezers klagen geregeld over grof taalgebruik. Wie zich daaraan stoort, moet niet verder lezen want het is onmogelijk een column te schrijven over ‘straattaal’ zonder voorbeelden te geven.

Een lijstje van veel voorkomende woorden in de afgelopen twaalf maanden. Het woord lul stond in 90 artikelen een of meer keer, kut in 51 stuks, pijpen kwam 77 keer voor, soms ook gebruikt voor stalen buizen, verdomme stond 57 keer in de kolommen, neuken 50 keer, klote 40 maal, klootzak 39 keer, godverdomme kwam in 26 artikelen voor, zeikerd in elf stuks. Kutwijf haalde de krant zeven maal, veelal in verband met Rita Verdonk, kankerhoer kwam vier keer voor
knip.........................

Geleend van Wim de Bie die op zijn weblog met het volgende dialoogje kwam:
(kies voor de link..... http://bieslog.vpro.nl)

- Goedemorgen.
- Goedemorgen. Hee, u wandelt niet met de hond? Ik zie u altijd met de hond. Dus dat u niet met de hond wandelt valt meteen op.
- Nee, helaas. Onze hond is niet meer.
- Hè, wat zegt u me nou? Is uw hond... Terwijl ik u altijd met de hond zie. Voor mij bent u 'die meneer met die grote zwarte hond'. Hoe is het gekomen? Ouderdom?
- Ja, onze hond was oud. Bovendien al twee jaar blind. En toen kreeg hij ook nog tyfus. Toen zei de dierenarts: aan een blinde tyfushond kan ik niet zoveel meer doen. En toen hebben we hem maar laten inslapen.
- Voor de hond zelf ook het beste, toch? Als blinde tyfushond door het leven gaan, lijkt me geen pretje. Nou, sterkte dan maar! Goedemorgen.
- Dank u wel. Goedemorgen.

GL:

maar om met de net overleden robert long te spreken:
....En dat is allemaal angst, allemaal angst
De allergrootste schreeuwers, zijn dikwijls 't bangst
En als er ooit iets gebeurd nou dan moet 't zo wezen
Wie 't meeste angst heeft, heeft vaak 't minst te vrezen..............

de tijd dat voetbalmatjes van alles riepen vanaf de tribune is al lang verleden tijd.
nu roepen de bespelers van de voetbalmat zelf vreselijke dingen.
en daarbuiten natuurlijk ook (maar van gaal maant iedereen tot kalmte nadat hij zelf het vuurtje heeft opgestookt....)


Gezegende Kerst.
Zalig Kerstfeest.

Dat is nou weer geen straattaal.
Het klinkt heftig, niet cool en vooral ouderwets.

Desondanks meen ik het wel: maak er een mooi kerstfeest van en sta even stil bij het begin.

Comments

Popular Posts