pesach- en paasfeest samen dit jaar
Het joodse Pesachfeest en het christelijke Pasen vallen dit jaar samen. De Joden vieren met het feest de uittocht uit Egypte, de christenen de verrijzenis van Jezus Christus. Het Christelijke Pasen heeft zijn oorsprong dus in het Joodse Pesach. Tijdens het Eerste Concilie van Nicea (325) zijn de data van beide feesten officieel ontkoppeld.
In de christelijke traditie is het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstandinguit de dood.
Pasen behoort daarmee tot de traditie van de zoenoffers, die draaien om de noodzaak van de dood voor het leven, de verzoening met het goddelijke en de spirituele ontwikkeling van de eigen ziel door beproeving.
Het joodse Pesach is nauw verbonden met de uittocht uit Egypte, de Exodus. De viering en herdenking hiervan werd volgens het Bijbelboek Exodus de avond voor de uittocht ingesteld en is de eeuwen door in verschillende vormen bewaard gebleven. In de strikte betekenis van het woord heeft de term alleen betrekking op het vertrek uit Egypte zoals het Bijbelboek Exodus beschrijft; in bredere zin heeft de term ook betrekking op het verblijf in de woestijn tussen Egypte en Kanaän en de wetgeving, zoals beschreven in de Bijbelboeken Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Inherent is het herdenken van de grote daden van God aan het volk Israël. Hierin ligt het idee van 'bevrijding' besloten. Dit geldt ook voor het christelijke paasfeest, zij het vanuit een andere invalshoek.
Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. In 1582 voerde Paus Gregorius XIII een kalenderhervorming door, die door de Orthodoxe kerken niet werd gevolgd. De Orthodoxe kerken, zoals de Russisch-orthodoxe Kerk (maar niet de Grieks-orthodoxe kerk), bleven de Juliaanse kalender volgen en niet de gregoriaanse kalender.
Als het begin van de lente op 20 maart valt, wordt in de westerse kerken, volgens de regel van het kerkelijke/ecclesiastische Pasen, 21 maart gehanteerd. Ook als de volle maan op 21 maart valt, wordt Pasen op de zondag na de eerste volle maan in de lente gevierd. Daardoor kan het christelijke paasfeest in de westelijke kerken in een periode van 35 dagen vallen, van 22 maart tot en met 25 april.
dit jaaar, op rtvnoord:
In alle vroegte paaseieren zoeken tijdens de eerste paasdag van dit jaar was qua temperatuur zeker geen pretje. Het vroor in de nacht en vroege ochtend in onze provincie op sommige plaatsen aan de grond tot - 7 graden.
Ook vielen er in de nacht een aantal hagel-en sneeuwbuitjes waardoor het Groninger land tijdens zonsopkomst bedekt was met een dun laagje wit. Een schril contrast met vorig jaar, toen het op eerste paasdag (24 april) gemiddeld 26 graden was. Tweede paasdag krijgt een herfstig karakter. De meteorologen voorspellen regen en een harde zuidwester, hetgeen waarschijnlijk resulteert in topdrukte bij de woonboulevards en indoor-evenementen.
Comments