Grote verzoendag

De dag valt op 10 Tisjrie op de joodse kalender: Jom Kipoer. Dit is net als bij de Islam een maankalender dus valt het steeds op verschillende data van onze Gregoriaanse kalender. Het joodse etmaal en dus iedere feest- en gedenkdag loopt van zonsondergang tot zonsondergang; achtereenvolgens een avond, nacht, morgen, middag en namiddag. Men houdt zich aan beperkingen zoals vasten en niet-werken van begin zonsondergang tot einde zonsondergang - zodra er drie sterren aan de hemel waarneembaar zijn - op de volgende dag.

Gisteren, zaterdag dus redelijk wat zaken hier op de Nossa Senhora Copacabana gesloten (dicht vanwege godsdienstige reden, stond aan geplakt).
In het oude testamentische boek Numeri staat het als enige  dag in het jaar dat de hogepriester de allerheiligste plaats in de tempel betrad om te pleiten voor Gods volk. Ik moest direct denken aa de oorlog in 1973 die uitbrak in October en samen viel met de Ramadan en Jom Kipoer, toen ik de aangeplakte mededelingen op de rollluiken zag.

Comments

Popular Posts