broei-nest



via de neef van Diana, die filmmaker/visueel journalist is hier in Rio, deze beelden en tekst:
Rio de Janeiro broeit… Verdreven drugsbendes verklaren gezamenlijk de oorlog in WK-steden
Aan de vooravond van het WK Voetbal in Brazilië lijkt Rio de Janeiro langzaam te veranderen in een staat van oorlog. In de metropool, die straks in de mondiale schijnwerpers staat en miljoenen bezoekers zal trekken, sluimert ondertussen een grimmige strijd tussen de verdreven drugsbendes en de militaire politie. Politieposten in de gepacificeerde favela’s staan in brand en agenten van de vredespolitie gedood. Sinds begin dit jaar is het dodental opgelopen naar 19.
Deze ‘oorlogsverklaring’ aan het adres van de lokale machthebbers roept niet alleen harde tegenmaatregelen op, maar trekt ook een deken van dreiging en angst over de miljoenenstad, en dreigt het grote feest, waar dit voetbalminnende land zo naar uit heeft gekeken, te overschaduwen. De FIFA-organisator eist strenge veiligheidsmaatregelen na de dreiging door een van de grootste georganiseerde drugskartels De Rode Commando “dat het WK wel eens het WK van de Terreur zou kunnen worden”.
Tijdens de gewelddadige legerinval in november 2010 zijn drugbaronnen van grote bendes uit de favela’s onttroond en verdreven met hun drugs en wapenarsenaal. Sindsdien voert Rio-burgemeester Paes samen met gouverneur Cabral van de staat een pacificatie-beleid, waar tientallen beruchte sloppenwijken worden bezet door een controlerende UPP-vredespolitie. Maar volgens de inwoners ontpopt deze slecht betaalde en corrupte UPP zich steeds meer tot een macht die de drugshandel stap voor stap overneemt en het volk terroriseert met verstikkende veiligheidsacties.
“Het maakt niet uit of je door de Rode of door de Blauwe (UPP) bezet wordt”, concludeert een favela-bewoner.
Er is een tendens gaande waar de grootste drugskartels met een gezamenlijke oorlogsverklaring zich verenigen in hun strijd tegen de machthebbers in Rio en São Paulo. Zo is “De Rode Commando” (Commando Vermelho) nauwe contacten aangegaan met “Het Eerste Stads Commando” (PPC) uit São Paulo. Het PPC is goed georganiseerd en heeft vertakkingen in meerdere grote steden in het land. PPC-drugsbaas Marcola verklaarde onlangs de oorlog aan de staat São Paulo.
Binnen Rio is opvallend dat de baas van het kartel “Het Derde Pure Commando” (Terçeiro Commando Puro) in Complexo Maré, het sloppenwijkcomplex dat afgelopen week met legertanks en overmacht van militaire politie werd ingenomen, een deal heeft met de drugsbazen van Rocinha, de grootste favela in Rio, voor de gezamenlijke inkoop van drugs en wapens. Maré-baas Menor P. zou daarvoor maandelijks BR$ 500.000 aan smeergeld betalen aan de corrupte politie.
Rio de Janeiro broeit… zowel onder gefrustreerde drugsbazen die vanuit hun gevangeniscellen en nieuwe ontstane favela-complexen buiten de stad hun strijd opvoeren om hun criminele handel terug te pakken, als ook onder de gemiddelde inwoner van de stad waar frustratie en angst voor escalatie toeneemt. Sinds jaren gaat de Carioca (Rio-inwoner) gebukt onder een “incompetente en corrupte politiek” en moet met lede ogen aanzien hoe miljarden Reais worden verspild aan dure WK-stadions en luxe FIFA-voorzieningen in plaats van aan hun noodlijdende sociale voorzieningen en het verpauperde bestel van onderwijs, openbaar vervoer en infrastructuur.
Opnieuw zullen straks de straten van Rio en overige Braziliaanse steden toneel vormen van grote demonstraties met opgekropte volkswoede, echter deze keer in de cameralenzen van de internationale media, die zullen inzoomen op de keerzijde van de WK medaille en op de werkelijke prijs die betaald wordt voor een FIFA-feest over de ruggen van de Carioca.
Rio broeit… in de passie voor het voetbal en het temperament in hun Braziliaanse spel, maar ook in een temperament, gevoed door jarenlange frustraties en gevoel van onmacht, dat zo maar kan omslaan in massale volkswoede in de straten van Rio.
Ernst Daniel Nijboer – correspondent Rio de Janeiro

Comments

Popular Posts