Foei.

De Unieraad heeft er bij het bestuur van de Atletiekunie op aangedrongen de C-interland te behouden. Het gaat niet om een derderangs evenement maar om een interland voor C-junioren (14-15 jarigen). Het lijkt dat de Unieraad telkens achter de feiten aan loopt.

In het Jaarplan voor 2014 van de Unie staan heel veel mbt de atletieksport die bekostigd moeten worden. Zoals altijd is er dan discussie over de verdeling tussen baan- en wegatletiek en breedte- vs topsport. Op de baan zijn weinig atleten tegenover veel meer lopers op de weg. Maar laatst genoemden zijn wel kapitaal krachtig en de jeugdatleten niet. Topsport is per definitie sterk discriminerend , onderscheidend en duur. De toppers komen wel voort uit de verenigingen die zich op breedtesport richten maar zijn in hun financien volledig afhankelijk van derden. De clubs hebben het hier moeilijk mee. De kosten voor de jeugd in de baanatletiek zijn hoog en er staan geen inkomsten tegen over. Aan de andere kant zijn de kosten voor de loopgroepen relatief laag en de inkomsten juist hoog.

De uitgaven bij de AU voor de wedstrijdatletiek, jeugdatletiek en de ondersteuning van verenigingen bedragen dit jaar bijna twee miljoen euro. Op de totale begroting voor de topatletiek van 2,5 miljoen wordt nog geen 60.000 gekort, maar de hogere toernooikosten leiden daarom wel tot een bezuiniging van 150.000 op trainingsprogramma’s van topselecties en talenten, schreef Cors van den Brink op atletiekweek.

Dus beide bedragen van pak ‘m beet twee miljoen maar ze komen van andere bronnen, hebben andere restricties /regels en hebben ook andere doelen. Kort door de bocht is de C-interland geen topsport, speelt het geen rol in de top van de talentontwikkeling en valt dus buiten het topsportgeld.

Dat ze voor de toppers van de clubs een stimulans vormen in de weg naar de nationale (sub)top en voor de jeugdtalenten een podium zijn om zeer bescheiden internationale ervaring op te doen is club denken wat niet past in topsport.

Top tien denken, top-sport, toppers (h)erkennen lijkt een zaak voor NOC-NSF terwijl die club toch echt met andere bedoelingen is opgezet. Dat de moeder der sporten de rekening krijgt gepresenteerd voor de opgelegde ambitie is zuur. Wrang is het als een kleine groep fanatiekelingen bij de clubs: coaches en atleten, extra prikkels worden weggenomen die bijdragen in de ontwikkeling van de atletiek in de basis. Juist daarom zou de Unieraad (de vertegenwoordigers van de clubs nota bene) moeten aandringen op clustertraining en speciale wedstrijden voor de jeugd. Nu is met het verdwijnen van regiotrainingen en de C-interland het omgekeerde gedaan. Sinterklaas zou zeggen: Foei.

Maar wat staat er te gebeuren in de meest succesvolle sport van Nederland? “ Dicht bij huis, niet ver van school, regionaal, zo weinig mogelijk reistijd en multidisciplinair. Dat zijn de nieuwe steekwoorden in de schaatsopleiding van de KNSB”, schrijft de VK.nl.

Volhouden dus want, er komen andere tijden: met districtstrainingen en interlands…….en dan worden de initiatieven van meerkamp noord, hortus horden, hoogspringen in Drachten/Zoetermeer om er paar te noemen gewoon weer omarmt. Zet 'm op Sven, Hans, Richard, Remco, Michiel en Ronald om er een paar te noemen, ga door........

Comments

Popular Posts