What's up doc? WhatsApp is aangevinkt.

WhatsApp is een samentrekking van 'What's up' (Hoe is het? in het Engels) en 'Application' (Engels voor: applicatie). Dat was me al snel duidelijk. Wat is de toepassing?

De toegepaste waarde ontstaat wanneer WhatsApp Messenger als een I-phone applicatie in 2009 word toegevoegd. Het is “een cross-platform mobiele berichtenapp waarmee je berichten kunt uitwisselen zonder dat je hoeft te betalen”. Toch is dat WhatsAppen niet helemaal (of helemaal niet) gratis, de berichten worden namelijk via internet verstuurd en daar vraagt je mobiele provider toch écht geld (in de vorm van een internetabonnement) voor. 

De Internet-waakhond: Electronic Frontier Foundation genaamd, nam kort geleden de bekende chatdiensten onder de loep om te controleren op zeven maatstaven van privacybescherming. Wat bleek: de populairste berichtendiensten zijn ook de onveiligste; oa. WhatsApp, Google Hangouts en Facebook Chat scoren op vijf van de zeven vlakken een dikke onvoldoende!

De fabel over de vinkjes begint met het idee dat een vinkje ‘iets betekent’.Het is echter niks. Slechts dit: een groen vinkje betekent dat je bericht correct verstuurd is via de servers van WhatsApp. Twee groene vinkjes betekent dat het bericht correct is afgeleverd op de telefoon van de ontvanger. Punt. Nu is er extra beroering. Inbreuk op de privacy roept bijna iedere gebruiker omdat er nu ook een vinkje verschijnt als het bericht geopend is……… Tsja. Niemand schreeuwde moord en brand toen bleek date er vijf van de zeven veiligheidsmaatregelen waren genomen maar nu wel. Het betekent dus voor velen iets die vinkjes. 

Volgens hoogleraar psychologie van de VU Paul van Lange, in de Volkskrant zijn gebruikers zo boos omdat de vinkjes extra sociale druk opleggen.

'De verwachting dat je direct reageert op een bericht, terwijl we niet direct kunnen reageren, kan extra stress opleveren.' Ook de verzender kan zich zorgen maken omdat hij blijft zitten met de vraag waarom de ontvanger niet reageert , terwijl die het wel heeft gelezen. 'Men verplaatst zich in de sociale motieven van een ander. De vinkjes geven schijnduidelijkheid, er wordt wel extra informatie verschaft maar de verzender weet nog steeds niet onder welke omstandigheid de ontvanger het bericht heeft gelezen. Ruis op de lijn in persoonlijk verkeer werkt over het algemeen negatief in het vertrouwen.'(VK.nl)
Zijn er geen alternatieven? Jawel, bijvoorbeeld deze:Telegram.

Telegram werd erg populair in Nederland, nadat Facebook bekend maakte dat het Whatsapp overneemt. De app is vergelijkbaar met Whatsapp, tot aan het het uiterlijk aan toe. De app kan echter meer dan Whatsapp. Zo is er een beveiligde chat, met ontraceerbare berichten die binnen bepaalde tijd vanzelf weer verdwijnen. Verder zijn er naast een iOS- en Android-app, ook (beta)-apps voor Windows, Mac en Linux. Whatsapp ontbeert een dergelijke desktopclient. Telegram werd ontwikkeld door de eigenaar van de Russische equivalent van Facebook. De app is en blijft gratis en vrij van advertenties. De makers zeggen de kosten te betalen met behulp van donaties (wiki).

Om de catchphrase van Buggs Bunny te gebruiken: What’s up doc?

Blinde vinken dus. Maar SMS is uit, txt-en ook. Je moet gewoon whatsappen. Iedereen wil er gewoon bijhoren. De groep die Telegram gbruikt is erg klein. Dus je hoort dan wel ergens bij maar niet bij DE groep. Want DE groep gebruikt Facebook, WhasApp enzo en veel meer Instagram en Telegram zoiets..

Ik moest dan ook erg lachen om het bericht op De Speld.

"WhatsApp introduceert een rood vinkje om aan te duiden dat de twee blauwe vinkjes die laten zien dat een bericht is gelezen bekeken zijn door de verzender. Op die manier weet je als ontvanger zeker dat de verzender weet dat jij zijn bericht wel hebt gelezen, maar nog niet de moeite hebt genomen om te antwoorden. Om gebruikers in staat te stellen het overzicht te bewaren, komt WhatsApp ook met drie roze vinkjes. De roze vinkjes geven aan dat het rode vinkje dat laat zien dat de blauwe vinkjes bekeken zijn, nog niet bekeken is. In dat geval ontvangen zowel verzender als ontvanger een sms".
k' Blijf nog maar even gewoon telefoneren met mijn oude gsm (waar ik mee kan telefoneren en sms-en) maar zonder foto functie of internet applicaties als What’sApp. 

Kan ik ook gewoon “Whazzup ”, blijven roepen.





Comments

Popular Posts