Novo Começo

Novo Começo (nieuw begin): zo heet de documentaire, gemaakt door Martijn van Eijck, over de groepsemigratie naar Brazilië in 1948. Onder het motto: Opzoek naar het beloofde land!

Dat was de reden voor grote groepen gelovigen voornamelijk Rooms-Katholike Brabantse en Limburgse boeren om na de tweede wereldoorlog, in groepsverband, te emigreren naar Brazilië.
Op de toenmalige boerderij Ribeirão werd in 1948 een corporatie opgericht waaruit na verloop van tijd de Nederlandse nederzetting Holambra ontstond.

Maar helaas. Voor de agrariërs bleken deze toekomstdromen niet opgewassen tegen de fysieke en geestelijke tegenslag,  het andere klimaat, de dagelijkse economische beslommering en bureaucratie plus de samenleving die een andere taal sprak (let/fig).

De korte film gaf wat mij betreft een onthutsend inkijkje. Zonder al te veel voorbereiding op weg, geen idee wat ze te verwachten stond, geen plan van aanpak. Het viel ze nogal rauw op het dak zo vanuit het Nederland in opbouw naar een ontwikkelingsland in opkomst. Het deed me erg denken aan: Ik vertrek......

Was een leuke bijeenkomst op de residentie van de Consul General met veel (oude) bekenden en ook leden van het eerste uur van de Nederlandse vereniging in Rio.

Comments

Popular Posts