schering in inslag

De Britse zeilsters Hanna Mills en Saskia Clark (2012 winnaars van zilver 470 klasse) zijn hier gisteren in Rio de Janeiro, waar ze trainen ter voorbereiding op de  Spelen, onder bedreiging van messen beroofd. De twee wandelden van de zeilclub terug naar hun hotel toen ze werden overvallen door een paar jongens 

,,Ze duwden ons en pakten alles af wat we bij ons hadden,'' liet het duo via Facebook weten. ,,Afgezien van de spullen die echt iets waard zijn, is het meest vervelende nog dat de lycra pakken waarin we zeilden zijn gestolen. Ongelooflijk.'' (bron ad.nl)

Dit soort beroving is hier met de zomer op komst schering en inslag. De toeristen zijn duidelijk herkenbaar en de groepen boefjes maken daar gebruik van. Het is bij alle internationale hotels in de bekende en beroemde wijken extra oppassen. 

Schering en inslag zijn weverstermen. Met schering worden de op het weefgetouw gespannen ('geschoren') draden bedoeld. De inslag is de draad die met behulp van een spoel tussen deze draden door gaat. Schering en inslag is dus kortweg datgene waar het weven op neerkomt. Deze woorden gingen een vaste combinatie vormen; het geheel kreeg de figuurlijke betekenissen 'het voornaamste wat hier gebeurt', 'datgene wat hier gewoon is'. (genootschap onze taal)

Comments

Popular Posts