groet


Een kleine vijftig jaar nadat ze op de Olympische Spelen van Mexico met gebogen hoofd en een gehandschoende vuist in de lucht opschudding veroorzaakten tijdens een medailleceremonie, worden de Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos gerehabiliteerd op het Witte Huis (sic!). President Barack Obama zal deze week de Amerikaanse deelnemers aan Rio 2016 ontvangt.

De medaille winnaars, goud en brons op de 200 meter, werd een symbool in de strijd voor gelijke rechten voor blank en zwart in de Verenigde Staten van Amerika. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, hoor je wel eens, maar dit beeld vertelt niet de waarheid. Want het was de Australiër Peter Norman die met het idee op de proppen kwam. Er was maar een paar handschoenen en beide droegen zwarte sokken symboliseerden de armoede. Norman droeg een pin op zijn revers en adviseerde 
om het ene paar zwarte handschoenen, het symbool van de Black Panthers, onder de twee te verdelen. 
Zelf pinde hij de Olympische badge voor mensenrechten op z’n Australische trackcsuit om duidelijk te maken dat hij de zwarte zaak steunde. 
Smith en Carlos wisten niet waar ze het hadden. Een blanke man die openlijk en zonder schrik hun strijd tegen racisme steunde. Ongekend vonden ze het. Het publiek reageerde met een luid boegeroep. Een deel begon de mannen op het podium uit te schelden: “nikkers moeten terug naar Afrika!” en “ik kan niet geloven hoe jullie nikkers ons behandelen nadat jullie van ons mogen meedoen aan de Spelen”.

Smith en Carlos gingen op kousenvoeten op het podium staan en terwijl de Amerikaanse vlag gehesen werd en het Amerikaanse volkslied werd gespeeld, hieven zij beiden een gebalde vuist op. De een, Smith, strekte zijn rechterarm: Black Power, terwijl de ander Carlos zijn gestrekte linkerarm hief: wat de eenheid van zwarten symboliseerde.Het werd onlangs nog genoemd als inspiratie voor een actie van American footballspelers die weigeren nog langer op te staan voor het Amerikaanse volkslied, zolang de ongelijke behandeling van zwarte Amerikanen door de politie doorgaat.

Comments

Popular Posts