scheuren

Gisteren op bezoek bij familie Duijts  op de Noordbroeksterweg geweest. Aanleiding was de berichtgeving rond een aardbeving op zaterdagmiddag met de kracht van 2.6 op de schaal van Richter. Toch wel verontrustend.
Opnieuw waren er scheuren in de zeer oude boerderij naast de Frayelamaborg. De scheuren van eerdere bevingen waren kort geleden gerepareerd maar met de zware beving in Hellum waren er direct weer nieuwe verschenen. Bij onze rondgang gisteren was de grootste schade te zien bij de slaapvertrekken en in het voorhuis.
Lukas heeft ze gisteren direct gemeld maar de nieuwe regeling gaat pas later dit jaar en de observaties  en berekeningen zullen nog wel even op zich laten wachten.


Zondag belde Duijts met het Centrum Veilig Wonen (CVW). „Er is een nieuw dossier gemaakt”, zegt Duijts. „Daar heb ik een bevestiging van gekregen. Maar verder gebeurt er voorlopig niets.”
Duijts kreeg te horen dat er vanaf 1 juli een nieuw schadeprotocol komt en dat de schade pas daarna wordt bekeken. Ook andere Groningers die in het weekend met het CVW belden, kregen die boodschap.
De NAM trok zich eind maart terug uit het schadeproces. Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, werkt aan een nieuw schadeprotocol dat op 1 juli klaar moet zijn. Vanaf dan oordeelt een onafhankelijke commissie over de schade, belooft de NAM.
Vertrouwen in het nieuwe protocol heeft Duijts niet. „Ik ben er nogal pessimistisch over. Eerst zien, dan geloven. Iedere keer zou er iets veranderen. En steeds veranderde er niets. Het Centrum Veilig Wonen zou ook onafhankelijk worden. Nou, dat is volstrekte onzin gebleken.” (bron DvhN)

Comments

Popular Posts