fleddermoes

arab bats 

 Het element ‘vleer’ in vleermuis is verwant met het Germaanse werkwoord fledarôn (vergelijk Oudhoogduits Fledarmûs en Middelnederlands vledermuus) en betekent ‘fladderen, met de vleugels slaan’. Vleermuizen zijn op muizen gelijkende dieren die kunnen vliegen.

Tussen de romp, de sterk verlengde voorpoten, de achterpoten en de staart van vleermuizen bevindt zich een zeer dunne, onbehaarde huid die als draagvlak dient bij het vliegen. Vleermuizen werden daarom vroeger ‘handvleugeligen’ genoemd.
Om in het nachtelijk duister hun weg en prooi te vinden maken vleermuizen gebruik van sonar of echo-oriëntatie. Door het maken van ultrasone (niet door het menselijk oor waarneembare) trillingen en het opvangen van de weerkaatsing daarvan, kunnen ze nagaan waar voorwerpen zich in hun omgeving bevinden en vaststellen om wat voor een object het gaat.
Op de gangbare benaming vleermuis zijn gewestelijk tal van varianten te vinden zoals fleremuis, flieremuis, vleremuis, vledermuis en vlier-(e)muis. In de provincie Groningen spreekt men van fleddermoes, in Limburg van vleremoes, in Middelburg van fleddermuus en elders in Zeeland van vloeremuis, floremuus of fleuremuis.
De Vlaamse namen vlerkmuis en vlindermuis zijn volksetymologische samenstellingen. Het eveneens Vlaamse pladermuis komt van Middelnederlands pladeren, plaaieren ‘klapperen, met de vleugels staan’. (bron:
H. ter Stege (2004), De betekenis van de Nederlandse (volks)namen van zoogdieren, reptielen en amfibieën, eigen uitgave Waalre)


Dizze week zag'k ze weer vlaigen. Tussen boomkes deur en vlak over 't gras. Mos ik eem aandenken toun ik in gedichtje van Aly Frije las. Mit doar ook ain mit 'n fleddermoes.Kiek moar op dizze webstek, psalm 70: https://alyfreije.nl/gedichten/

Comments

Popular Posts