De kleur van je hart


 De eerste vrouw met een donkere huid die goud omgehangen krijgt bij het langebaan schaatsen.

Het was echt sprinten. Sterker nog het was Scheuvelloop'n. Ze deed denken aan een hardloper op schaatsen met een hoge frequentie. De kleine donkere gestalte leek sneller dan haar schaduw.

Er doken beelden op haar eerste stappen op het ijs. In Nederland. Ja 'wij' claimen alle resultaten bij onze wintervolksport nummer 1. Japan aan de hand van Johan de Wit. Canada met Bart Schouten en een van de borers Eldering. De Noren met Britt Rykje. Zelfs Niels van der Poel claimen want zijn opa was toch echt een Nederlander.

Medals update: Erin Jackson wins women’s 500m gold in Beijing 2022 speed skating

The U.S. speedster makes history as the first black female speedskater to win a gold medal at the Winter Olympics 


Erin Jackson heeft haar eigen sportsprookje tot een speciale waarheid gemaakt. Misschien gaan er in Amerika zelfs wel films van geproduceerd worden. Ze ging in de fout tijdens de Amerikaanse trials met een misslag maar kreeg vervolgens de startplek van  haar goede vriendin Brittany Bowe (die wist dat zij meer kans maakte op goud). Nu dus goud voor Erin 500 en later een bronzen plak voor Bowe op de 1000 meter. Tel daarbij haar zware jeugd, de vele trainingen op een klein baantje en de overstap van schaatsen op wieltjes naar het ijs.
Een sportster die ondertussen twee studies afronde en nu dus olympisch goud. Dan telt je huidskleur niet. Maar het maakt het traject er naar toe wel speciaal. Want een afro-american, a black girl in the USA, dat is wat anders dan een witte sportmeid uit de Nederlandse polder.

 

Comments

Popular Posts