klimaat

 a. verontrustende berichten uit Petropolis vorige week: er viel nog nooit zoveel regen. In de Braziliaanse stad op ruim zestig kilometer van Rio,  zijn zeker 71 mensen om het leven gekomen als gevolg van modderstromen veroorzaakt door hevige regenval. In het bergdorp viel meer regen op een dag dan normaal in een maand.
b. Nog nooit was het zo koud in de maanden januari en februari in de nacht. een aantal keren was het minder dan acht graden.
c. Storm Eunice hoort volgens het KNMI tot de top 3 zwaarste stormen sinds 1970. en het stormde zes dagen op rij.  

Op deze foto van Koos Spakman gemaakt in het Slochterbos, mooi te zien:de sneeuwklokjes bengelen en boom is geveld door Eunice


De winter van 2022 is met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden bijzonder zacht verlopen. Volgens Weer.nl is het normaal gesproken gemiddeld 3,9 graden. Daarmee komt dit winterseizoen op de zesde plaats van zachtste winters ooit. Verder was deze winter ook nog eens zeer sneeuwarm met slechts achttien sneeuwdagen. 

In De Bilt vroor het op 22 dagen, waarbij het op twee dagen matig vroor met minima onder -5 graden. Normaal zakt de temperatuur 35 keer onder nul en vriest het negen maal matig. Er waren ook geen ijsdagen waarbij de temperatuur niet boven nul uitkwam, terwijl dit gemiddeld toch zes keer voorkomt. De laagste temperatuur werd op 26 december in Nieuw-Beerta gemeten, daar gaf het kwik ‘s ochtends -8,7 graden aan. 

Koud was het dus vaak niet echt, maar warm soms zeker wel. Op 30 december werden bijvoorbeeld vrijwel alle dagrecords in ons land verbroken. In Eindhoven tikte het kwik 15,5 graden aan, in De Bilt werd het maximaal 13,5 graden. In Westdorpe werd het niet kouder dan 13,1 graden, ook dat was een unicum. Nog nooit was er ergens in Nederland in december namelijk zo’n hoge minimumtemperatuur gemeten, aldus het weerbureau.(dvhn puntnl)

Comments

Popular Posts