taxi lessen


Taxi lessen

 

Tot op heden heb ik me niet echt druk gemaakt om auto te rijden hier in Riyadh. Het is een luxe situatie. Ik ontvang reiskosten en die gebruik ik om me te verplaatsen met de taxi. Of een Uber als het zo uitkomt. De Uber rijders zijn er niet zo happig op om naar het Olympisch comité complex te komen lijkt het en in de ochtend is het druk (en de prijs navenant: hoog). 

Makkelijker om een taxi te nemen. 

Er rijden hier witte en groene taxi’s. Waar de Uber alleen door Saudi nationals bestuurd mogen worden is de taxi het domein van Pakistani en Bangladeshi. Het gros van de mannen komt uit het bergachtige Noorden van Pakistan uit de omgeving Pesjawar.

 

De naam Pakistan (officieel de Islamitische Republiek Pakistan)

is een acroniem en is voor het eerst zo benoemd door Choudhary Rahmat Ali een acitvivist/nationalist die zich richtte op een aparte moslim staat in Azie. In 1933 bracht hij een pamflet uit: Now or Never ("thirty million Muslim brethren who live in PAKISTAN"). Het acronym bevat de vijf noordelijke regionen: British RajPunjabAfghaniaKashmirSindh, and Baluchistan. In het Perzisch betekent het land der reinen.

Het huidige Pakistan is op dit moment vijfde in landen met bevolkingsdichtheid (227 miljoen inwoners) en is tweede op de lijst van grote moslim populaties.

 

 

Ze zijn te herkennen aan hun kleding meestal hemd tot op de knie. Het zijn niet de beste chauffeurs. Het zijn meestal ook niet de meest spraakzame mannen. 

 

De mannen uit Bangladesh zijn in de minderheid. Zij spreken met dedain over hun concurrenten die ze ongeletterd noemen. De meeste hebben weinig op met de mannen uit Pakistan. Meestal proberen ze een gesprekje aan te knopen. Hun Engels is meer dan redelijk. Ik zocht het even op. Hoe zat het ook alweer met de Bengalen?

 

Bengalen is een regio in het noordoosten van het Indisch Subcontinent die is onderverdeeld in de Indiase staat West-Bengalen en het land Bangladesh. Het is een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde, en heeft een geschat inwoneraantal van ruim tweehonderd miljoen inwoners en een geschatte bevolkingsdichtheid van ruim 950 mensen per km².

Op 3 juli 1946 werd de provincie verdeeld in een overwegend hindoeïstisch West-Bengalen en een overwegend islamitisch Oost-Bengalen. Bij de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 kwam West-Bengalen als staat bij India en Oost-Bengalen als provincie bij Pakistan. In 1955 werd Oost-Bengalen hernoemd naar Oost-Pakistan. In 1971 werd Oost-Pakistan onafhankelijk onder de naam Bangladesh, wat het "land van de Bengalen" betekent.

 

 


Comments

Popular Posts