vroom

Er is iets vreemds met het buurdorp van Slochteren wat eerst nog in de volksmond Slochteren West eind genoemd werd maar later Froombosch.  Eerder stond het in de 17e eeuw bekend als Fromabusch en later in de 19e eeuw als Vroombosch.
Die ...sch aan het eind was er dus 'altijd' al. Oorspronkelijk een bosch, later een herberg, aldus genoemd naar het geslacht van Hayke Froma op die Ruten, die in het begin van de 17e eeuw op de nabijgelegen Ruitenborg woonde. 
Ca. 1660 D'ruit, 1781 de Ruiten, 1867 De Ruten. Op kaarten is het lidwoord sinds de jaren dertig van de 20e eeuw 'van de kaart verdwenen'. Deze naam zou zijn ontstaan uit rûhitha-* 'ruigte, struikgewas, onkruid (met name waterplanten als riet en biezen)'. Eerder rechtstreeks te verbinden met het Groningse roetruut, 'onkruid'. De Ruiten A in Groningen heette anno 1327 Ruetna
Officieel heette alleen de herberg zo; de streek heette voorheen ook Bagelhutten, naar de plaggenhutten van veenarbeiders.  Kloosterlingen van het klooster te Wittewierum groeven hier in de 16e en 17e eeuw het veen af. Nu zijn er nog enkele baggerputten, een tastbaar gegeven uit de tijd van de vervening. De Baggerputten is nu een kleinschalig (beschermd) natuurgebied met bos, rietkragen, veenplassen, weilanden en struiken. 
Vanuit Slochteren was het deel tot aan de Slochterdijk naast de Langwijk een natuurlijk verlengstuk van het dorp. Daarna ging het geruisloos over in Kolham. Ook de lagere school die in 1894 aan de Hoofdweg, ten westen van de Ruitenweg (vroeger Spoorlaan) werd gebouwd, kreeg de naam Slochteren-West.

de openbare lagere school 




Maar wat is er vreemd?
Voor mij de connectie Froombosch en drugspand ondenkbaar. Ik lees dit zowaar op RTVNoord....
<knip>

...... Aan de hand van informatie over een mogelijk drugslab is de politie in oktober een loods in Froombosch binnengevallen. Er werd een omvangrijk lab gevonden, naast duizenden liters grond- en afvalstoffen in containers en jerrycans. Het is nog niet duidelijk welke drugs er gemaakt konden worden.


De ruimte was ook ingericht als verblijfplaats voor mensen die in het drugslab werkten. Alles is in beslag genomen, ook meerdere telefoons en gegevensdragers die werden gevonden. Vanwege het lopende onderzoek heeft de politie hier niet eerder iets over gemeld.
Er zijn vijf mensen aangehouden: een 50-jarige man en 81-jarige vrouw uit de gemeente Midden-Groningen, twee mannen van 35 en 36 jaar zonder vaste verblijfsplaats en een 34-jarige man uit Eersel (Noord-Brabant). Alle verdachten zijn verhoord en vrijgelaten, maar blijven verdachte in het onderzoek.


Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heeft maandag het drugspand voor zes maanden gesloten. 'De aangetroffen drugs en de hoeveelheid materialen voor productie laten zien dat het hier om een omvangrijk en professioneel drugslaboratorium ging. Wij accepteren de productie van en handel in drugs in Midden-Groningen niet', laat hij weten.
'Door de loods voor zes maanden te sluiten, wordt de bekendheid van het pand als drugsadres geannuleerd en de handel op dit adres wordt daadwerkelijk en structureel beëindigd.......<knip>'

Tsja Vroombosch is het allang niet meer. 
Maar voor mij is Froombosch een saai lintdorp: weinig vertier als de ijsbaan gesloten was of niet ingebruikname voor autocross. Het zijn andere tijden. Met weemoed denk ik terug aan de families Spakman en later aan anjerkwekerij Hoogkamp. Toen drugs niet in mijn vocabulaire voorkwam.



Comments

Popular Posts