een krantenstukje

Investeringen in 'ervaringen' kan mensen gelukkig maken. Het najagen van materialistische doelen kan leiden tot ontevredenheid leiden en psychische problemen geven.
Dit was de vervolg zin op de prikkelende kop: Zakenbank: nastreven bezit maakt ongelukkig

Zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) heeft een rapport van James Montier, directeur en beleggingsstrateeg bij DrKW,gepresenteerd aan investeerders en vermogensbeheerders, aldus de Britse krant Financial Times............................. (knip)

Volgens mij zit het dieper!
Doordat bijna iedereen maar na-aapt en dan net iets meer/beter wil dan de ander kom je in een race die niet te winnen is. Het vergelijken met anderen gebeurt namelijk 9 op de 10 met hen de het 'beter' hebben. En dus is het gras altijd groener aan de andere kant. Al dat vergelijken maakt je diep ongelukkig. Heb je net een nieuwe mobiele komt er al weer een nieuwe op de markt die er mooier uitziet. Koop je een digitale camera is het aantal pixels al weer VEEL te weinig in vergelijking met het nieuwe product. Ga je lekker eten blijkt dat je veel lekkerder kan eten bij het restaurant 'de Ster'. Heb je net opslag gekregen blijkt je collega al een schaal hoger te zitten. Koop je een nieuw bankstel hebben de buren voor de zelfde prijs een bijpassende poef en eeen bijzettafel bij. Meer, beter, groter en sneller. Zeer relatieve begrippen in de materialistische doelen.

Een zonsopgang. Een roodborstje in de tuin. Bak koffie met warme eigen gebakken cake.
Een skivakantie in een Oostblokland, een kampeerweekend in eigen land, een wandeling rond het eigen dorp.
Dat zijn eenvoudige dingen.
Toch kun je je daar erg lekker bij voelen.

Maar ja wat is geluk?
Een zeer tijdelijke emotioneel moment waarin alles klopt........
Dan realiseer je vervolgens al snel weer dat je iets mist!

Het anp verhaal vervolgt:

Er is volgens Montier bewijs volop dat het investeren in ervaringen, zoals een tocht naar de Machu Picchu in Peru, mensen gelukkiger maakt dan het najagen van bezittingen. Wel stelt hij dat aan basisbehoeften moet worden voldaan en zijn opvattingen gelden voor mensen die meer dan 25.000 dollar (22.000 euro) per jaar verdienen.
'Het betekent overigens niet dat je je spullen maar moet verkopen, hoewel daar veel voor te zeggen is', citeert de krant zaterdag de bankier.
Montier had vermogensbeheerders eerder al laten schrikken met zijn opvattingen dat geld en geluk niets met elkaar van doen hebben.
Het nastreven van ervaringen heeft volgens de beleggingsstrateeg het voordeel dat die altijd uniek zijn terwijl een woning of een auto snel de norm worden.
Hij raadde bovendien zijn gehoor aan te waken voor het syndroom zich met anderen te vergelijken.

(knip)
Grote woorden psychische problem en syndromen.
en die bedragen en voorbeelden????????????????

Gisteren leek ik uit mijn appartement/flat uit over de daken van de omliggende panden. Overal slapen mannen op het dak. Overal zitten mannen in een kleine ruimte te kletsen.
Ze werken hard, slapen weinig en verdienen minder. een voorbeeld: mijn man van de wasserij werkt zeven dagen in de week zo'n tien uur per dag. dat heeft hij nu twee jaar gedaan en gaat nu voor twee maanden naar zijn gezin in Nepal.
Zo, populaire bestemming: Nepal. Luxe: twee maanden vakantie.
Nee!
Nee! Keihard werken; wassen, drogen, strijken, wegdromen bij een casettebandje met muziek van thuis, eindelijk je zoontje van vijf weer zien en je vrouw.
Dat je van een schamel loon geld ( ik schat 600 euro per maand) kan overhouden en een gezin kan onderhouden............


ik breng het terug tot:
doe gewoon
doe wat je leuk vindt
en
blijf jezelf

Mijn ervaring in Qatar heeft me al heel wat rijker gemaakt. Meer dan in geld is uit te drukken.
Door mijn wasserij-man ben ik me dat meer dan ooit bewust.

Comments

Popular Posts