passie spelen

Sport is passie.
Als je sport met passie doet dan is er direct een verschil met hen die dat niet doen. Sterker nog die begrijpen dat vaak niet. Talenten in de sport moeten er alles voor over hebben om de top te bereiken. Waar die top ligt weten ze niet als ze aan de lange reis naar de Olympus beginnen. De regionale, de nationale, de internationale subtop of de absolute top. Dan kan alleen als denkt en leeft als een topsporter. Daar is overtuigingskracht voor nu nodig. Innerlijke kracht die vaak gevoed wordt door een buitenwacht.

Op de webstek, http://www.alltrackpress.nl/ is hier over een stuk te lezen. Jammer genoeg komt in het verhaal passie niet echt in voor behoudens in de inleiding.
De innerlijke wil om te exceleren, en het talent om sneller en beter te leren lijkt voor de student gewoon, maar voor een sporter niet. Dat is raar want juist die kenmerken zijn nodig. In de afgelopen jaren ben ik heel wat (jonge)sporters tegen gekomen met een passie voor atletiek. Heel veel van hen hebben dankzij de atletiek veel bereikt zowel op prestatief als congitief gebierd. In de atletieksport maar ook daar buiten. Ik raadt het iedereen aan die individueel is ingesteld, een innerlijke drang tot beter doen heeft en aanleg heeft op motorisch gebierd. Komt daarbij nog talent dan kan er zo maar een topsporter op staan.

Als sport je passie is, je gym het leukste vak van alles vond, het sportkatern uitgepluisd moest worden, je inzet met sportdagen extra was, onderdeel van het schoolsportteam gewoon was dan is het soms moeilijk voor te stellen dat anderen dat niet hebben. Maar ja die waren dan waarschijnlijk ergens anders goed in. (zie The Drums- met dank aan Arno-)


Comments

Anonymous said…
Voor mij betekende 'hollen' en betekent het nog e.e.a. passie. Daar word je mee geboren..... en ga je mee dood! En wat ontzettend leuk is om te zien, is dat het door kunt geven aan de volgende generatie! haha, ik geniet van mijn kleine gespierde atletisch meiske :)

Popular Posts