1815

1815 Groninger Studenten Corps, Vindicat atque Polit opgericht maar belangrijker
het koninkrijk der nederlanden met willem 1 als koning.
Verder is in dit jaar is ook de Zondagswet aangenomen
De Zondagswet is een onderdeel van de Nederlandse wetgeving waarin de zondagsrust geregeld wordt. De hedengaagse wet kwam tot stand op 15 oktober 1953 om de winkeltijden te reguleren. Een nieuwe Winkeltijdenwet werd in 1996 aangenomen en verving toen de Winkelsluitingswet 1976.

Zondag als rustdag is mi een goede zaak. De zondagsheiliging is een gewoonte die onder bepaalde groepen christenen in gebruik is. Het houdt in dat zij de zondag zien als een rustdag, die uitsluitend bedoeld is voor rust en kerkgang. In Nederland wordt vooral in de gereformeerde gezindte de zondagsrust in acht genomen.
Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag.
Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten,
maar de zevende dag is een rustdag



De invoering van de zondag als rustdag in plaats van de zaterdag vond plaats onder de Romeinse keizer Constantijn de Grote (Constantius). Door Constantijn werd in een edict in 321 zowel aan zijn heidense als aan zijn christelijke onderdanen de zondag aanbevolen als de ’eerbiedwaardige dag voor de verering van de Zon'. Het was zijn manier om de tegenstrijdige religies van het Rijk samen te brengen door iets gemeenschappelijks onder hen in te stellen.

Hoewel de oorspronkelijke zondagsheiliging steeds verder is afgenomen (zo is het aantal kerkgangers afgenomen tot minder dan 5 procent van de Nederlands bevolking) markeert de zondag nog rustpunt. Hoe die rust ingevuld wordt is echter verschillend.
Of de regelgeving hier omtrent verandert dient te worden is de vraag.

bron de T:
D66 wil korte metten maken met de Zondagswet, die bepaalt dat je op zondag tot 13.00 uur geen openbare bijeenkomsten mag organiseren tenzij ze religieus van aard zijn. D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat de kwestie aankaarten tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken, die woensdag en donderdag gehouden wordt


kijken of twee eeuwen een verschil gaan maken. Ik berust in de uitkomst in de wetenschap dat mijn werk zich grotendeels afspeelt in de vrije tijd van anderen. Sporten is luxe maar een vast rustpunt in de week is een pre.

lees meer:
http://www.nd.nl/artikelen/2006/juni/17/steeds-meer-nodig-op-zondag-
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002120/geldigheidsdatum_01-12-2010

Comments

Popular Posts