uitzending gemist

 Soms zou ik willen dat ik alles nog eens in de app. ‘uitzending gemist’  zou kunnen bekijken. Lekker op het moment dat het uit komt.Zo heerlijk genietend van het gelukzalige gevoel dat je alle andere kanten al hebt gezien, gehoord en opgemerkt zodat het nieuwe er wel af is en het lijkt alsof je het zelf hebt bedacht. 
In bed met Ria. Wie had dat ooit durven dromen? Nou vanochtend was het zover. De roem van andere tijden was al vooruit gesneld. Er was een lekker makertje getoond en er was al nieuws gelekt voor de uitzending. Ria zou iets onthullen. Wie zat daar op te wachten? Wat zou het zijn?
In een kwetsbaar portret van Kees Jongkind zagen we een gevallen kampioene.
Haar toon en stemgebruik vielen weer op. Het bleek authentiek getuige de interviews uit vervlogen tijden. Ze had dus pillen genomen naast haar bordje Brinta. Niet zoveel en binnen de toen geldende regels, zei ze.Toch kwam het ook berekenend over. Alles na de verjaringstermijnen, geen namen en rugnummers maar ook zonder echte tranen.

In de loop van de tijden heb ik heel veel records zien vallen. In het echt en live, op tv, in beeldmateriaal en in gedrukte vorm. Heel vaak, zeker in het tijdgewricht rond Ria, maar ook nu nog.
Ook met kanttekeningen: valse start, onjuiste tijdmeting, verkeerde startlijn, ongeoorloofde tempomakers, te kort parcours, niet gecertificeerd materiaal, extra poging, geen jury, teveel wind, informatie vooraf over (onverwachte) dopingcontroles, verdonkeremaande formulieren, corrupte officials en, ja hoor, doping. Ik heb het allemaal gehoord als er een (Nederlands) record werd gevestigd.  Moeten we dan maar met een hele schone lei beginnen?

In een tijd dat er een door de bond georganiseerde cursus was waar complete dopingprotocollen langs kwamen, waar iedereen wist over klaringstijden en half waarde tijden van bepaalde  doping geduide middelen en waar keihard werd gezegd dat bepaalde prestaties zonder doping ‘onmogelijk’ waren begon ik mijn trainers carrière.
Als ik nu terug kijk dan weet ik dat het een zeer eenzijdige kijk was. Dat er ook wel heel primitief werd getraind (en om klakkeloos en soms verkeerd vertaalde Oost-Duitse en Russische programma’s). Dat de regels wel zeer ruim werden geïnterpreteerd. En als er een uitzending gemist zou zijn geweest in die tijd dan zou ik het misschien allemaal anders bekeken hebben en/of gedaan. Inmiddels hebben ‘mijn’ atleten die onmogelijk geachte prestaties wel schoon geleverd.

Zoals er nu met meer scheidrechters wordt gewerkt in basketball, hockey en voetbal. Of er nu met video wordt gewerkt in cricket en rugby. Zoals er nu ‘out of competition testing’ is en het ‘ADAMS’-programma.
Maar in de atletiek  lijkt het of we soms nog in de middeleeuwen. Met een feodale structuur compleet met ‘horigen’.  Of dat we in de jaren zeventig zijn. Met oude mannen uit het old boys network in zich zelf regulerend internationaal getrapt verkiezingssysteem.  


Ria deed  gisteren haar plas en alles bleef zoals het was. Done and dusted. Opgeruimd staat netjes. Om daarom de prestaties van bepaalde atleten direct af te doen als niet ter zake doende, ongeloofwaardig of verdacht is m.i. niet terecht.  We zitten niet in uitzending gemist 2024.  Dus als ik nu zeg dat de mens natuurlijk niet vanuit Afrika naar Europa kwam maar uit Azie is dat dan wellicht heel gewoon. Wie weet staan  dan ook recente records opeens in een daglicht. Of heb ik iets gemist?

Comments

Popular Posts