natte voeten

Springtij is de periode van het getij waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is. Niet alleen het hoogwater is dan hoger dan gemiddeld, het laagwater is dan ook lager dan gemiddeld...

...."In verband met de verwachte hoge waterstanden sluit Rijkswaterstaat vrijdagavond de zeesluizen bij Farmsum. Ook is er verscherpt toezicht bij de sluizen.
De verwachte noordwesterstorm stuwt het water op in de Waddenzee en de Eems Dollard. Na middernacht wordt een waterstand van 3.80 meter boven NAP verwacht. Volgens Anco van den Heuvel, hoogwaterspecialist van Rijkswaterstaat, is een dergelijke hoogte vrij bijzonder. 'Het komt het ongeveer een keer in de vijf jaar voor.'".... rtv-noord.

De verwachtte verhoging is dus bijna springtij, maar komt extra hoog door de storm.....De komende 24 uur moeten we verder rekening houden met een grote variatie aan weertypen. Van regen naar regen en hagel naar natte sneeuw. Later vannacht blijft de sneeuw landinwaarts liggen en vormt zich lokaal een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter. Morgen overdag verlaat het sneeuwgebied al vrij snel het land en trekken winterse buien over. Op vrijdagmiddag komt tijdelijk een noordwesterstorm te staan aan westkust. 

Comments

Popular Posts