hartezeer

Een voetballer zakt tijdens een oefenpartijtje in elkaar. 
Gebeurt vaker. 

Jaarlijks zijn er meerdere acute hartdoden in relatie met sportbeoefening: op de weg, in de sportzaal en op het sportveld. Voorlopige schattingen gaan uit van 150 tot 200 doden per jaar. Probleem: er is geen test beschikbaar om alle mogelijk gevaarlijke hartproblemen bij deze sporters op te sporen. 
Ook niet bij voetballers.

De bewusteloos geraakte voetballer werd intensief gereanimeerd op het veld. 
'Hij is cultvoetballer pur sang, met dank aan zijn techniek, zijn trucs, zijn ode aan de straat. Ze noemen hem wel de Koning van Geuzenveld'. Appie. Zo ontstaat een media-circus. Want het is dan wel geen Champions League wedstrijd het is wel voetbal. Het is geen amateurtje, nee het is een Ajacied. In alle kranten, columns en overal op het wereld wijde web, wereldwijd dus.
Dat is de kracht van voetbal.

Direct na het neerstorten van Nouri rent de medische staf van de Amsterdamse club het veld op. Ze beginnen vrijwel direct met reanimatie. Benutten de eerste momenten optimaal. Na een aantal minuten arriveerden er al twee ambulances in het stadion in Zittertal, maar Nouri werd uiteindelijk met een op het veld gelande traumahelikopter vervoerd naar het universiteitsziekenhuis van Innsbruck (waar ook onze Oranje-prins Friso in 2012 werd verpleegd na zijn ski-ongeluk). Toen ik het later via de sociale media zag, dacht ik direct: dit hoeft voor mij niet. Ik hoef niet niet gereanimeerd te worden en ook niet gefilmd.

De kans dat topsporters bij ongelukken worden gevolgd,  gefotografeerd of gefimd  is aanzienlijk.  De reden is dat het commercieel aantrekkelijk is en omdat camera's hen voortdurend registreren terwijl zij extreme prestaties (moeten) leveren deze weken op de fiets in Frankrijk, op het heilige gras van Wimbledon enzovoorts.

Eén ding is duidelijk voor het AMC:  een hartstilstand is zeer zeldzaam; één tot twee per 100.000 jonge mensen. In ruim de helft van de gevallen is een erfelijke hartziekte de oorzaak.  Bij circa 40 procent van deze patiënten kan een patholoog vaak na het overlijden geen afwijking vinden. Bij een derde deel van de gevallen is er een genetische oorzaak ,die een patholoog dus niet opmerkt.

Waarom raakt mij het Appie verhaal niet vraag ik me de hele week al af. Het antwoord weet ik niet. Het is een gevoel wat maar niet weg gaat. Wat moet ik er mee?
Er gaat iedere week wel een sporter dood. Maar ieder moment een mens. Een gewoon mens maar die wel uniek  is voor de dierbaren. Mensen die verdriet hebben in de schaduw. Dat voetballers steeds in de schijnwerpers dat staat me misschien wel het meeste tegen. De belangrijkste bijzaak in het leven: sport is ook gelijk mijn werk. Maar het gros van mijn sporters hebben niet eens de aandacht bij kampioenschappen die het voetbal krijgt voor trainingskampen en oefenpotjes.

Ik de familie en vrienden van Appie heel veel sterkte. 

Maar ook alle mensen die hun vertrouwen stellen Jaweh,God, Allah, Boedah of the Universe en rouwen om hun geliefden die veel te vroeg zijn heen gegaan.

Comments

Popular Posts