Inika,een klasse apart.

De foto trekt direct de aandacht. Een vrouw met super kort haar, grote gaten in haar oren en zichtbaar onder tatoeages. Ze heeft, zoals american football players of baseball players een zwarte streep onder haar ogen aangebracht. Maar zoals in alles doet Inika McPherson niks half. Het streepje is een groot blok geworden met een streep-je naar beneden wat haar onderste deel van het gezicht bedekt. Op haar torso staat de tekst: beauty is in the eye of the beholder.





Wie is Inika McPherson? (Ze is geboren in 1986 op 29 September, in Texas Port Arthur. zoals te lezen is op de tatoeages die haar linker onderarm siert).  Inika vertegenwoordigde de Verenigde Staten voor de vijfde keer op het WK in de buitenlucht. Was er ook bij op andere grote toernooien inclusief de OS van Rio vorig jaar.

Daar zag het niet direct naar uit. Want er zijn niet alleen maar hoogtepunten voor deze spring in het veld. Opgegroeid in een arm arbeidersgezin in een achterstandsbuurt; met een moeder die drie baantjes nodig had om het gezin met drie kinderen draaiende te houden omdat de vader grotendeels uit beeld blijft. Ze ontdekt hoogspringen en surft op internet om te leren over hoogspringen. Komt met haar kwaliteiten in aanmerking voor de memorial high school in Port Arthur/Texas. Daar heeft ze met Amy Acuff het schoolrecord en scoorde 5.0 GPA.

Verder in de NCAA aan Berkeley de uni van Californie. Daar is ze regelmatig geblesseerd. Haalt nog wel wat titels. Toen ze niet meer uit mocht komen voor Cal Bears, vanwege formaliteiten en administratieve redenen, viel haar wereld in duigen. Ze gaat feesten en komt terecht in een andere wereld. “Man, I was done with life,” she told me. “My heart was ripped out of my chest. I cried every day. I didn’t care about life anymore.”.

Ze tikt de bodem aan en de bodem die er onder zit ook. Zegt ze in een interview met Flo-track: "It’s not over". Ze rijdt taxi, date een stripper, woont op een woonwagenkamp in Nederland/Texas en besluit dat ze naar de Olympische Spelen wil. Ze gaat trainen, op zich zelf, zonder coach en zonder faciliteiten. Gaat op goed geluk uren rijden naar een wedstrijd in El Paso en springt in mei 2011 over 194m.

Na 2012 als ze geen hoogte haalt op het NK gaat ze naar Houston. Gaat trainen bij Patrick Pyle. Indoor 2014 springt ze 1.96. Door de successen heeft ze meer geld dan ooit. Ze geeft het ook weer met bakken uit: op feesten en partijen met name. Ze komt in een bargevecht terecht en belandt daardoor in de gevangenis. Als ze weer uit de bak komt gaat ze uit haar dak op een feestje en springt 2m op de indoor kampioenschappen.

“I wouldn’t call them bad people. It’s a different crowd; they’re living life the way they want to live. I love those people. It’s about me learning what I can and can’t do as an athlete. I put nothing on anyone but myself. I should have been more aware of what I was doing.”

Een positieve test op benzoylecgonine (uit cocaine) is het resultaat en het gevolg is een 21 maanden schorsing. Terug naar de harde werkelijkheid zonder sponsors moet ze afwassen in hotels of conferentie centra in Houston.

Ze heeft twee maanden na haar schorsing om zich te kwalificeren voor de OS 2016. Het lukt ze staat er gewoon weer. Met haar ongewone manier van trainen en springen: vijf keer op de WK's.

Tatoeages, haaruitdossingen en piercings zo herken je kleine (1.63m!!) hoogspringster. Maar realiseer je dan ook dat ze 2 meter heeft gesprongen! Een klasse apart.






https://en.wikipedia.org/wiki/Inika_McPherson
http://www.flotrack.org/video/1236296-inika-mcpherson-its-not-over-episode-2
https://deadspin.com/inch-for-inch-inika-mcpherson-might-be-the-most-talent-1783995335

Comments

Popular Posts