bultje

Net buiten de stad Groningen, voorbij Slaperstil is men deze week begonnen met de sloop van het viaduct over het Aduarderdiep. Het civiele kunstwerk is overbodig geworden door de aanleg van een verkeersknooppunt tussen Stad en Aduard.

Het viaduct ligt in de Friesestraatweg, de oude hoofdverbinding tussen Groningen en Leeuwarden, nu de provinciale weg 355. Deze weg wordt soms (informeel) ook nog wel als "de oude E10" aangeduid, omdat de (voormalige) E10 van Parijs naar Groningen deze route volgde voor het gereedkomen van de A7.

Nieuwklap is de plek waar Friessestraatweg het Aduarderdiep kruist en bestaat uit een aantal huizen aan weerszijden van het Aduarderdiep. Na de aanleg van het Aduarderdiep rond 1400 werd hier een sluis gebouwd. Nieuwklap stamt uit de tijd dat bij de aanleg van de Friessestraatweg (1843) er een draaibrug kwam. Bij deze 'Nije Klap' / Nieuwklap werd ook tol geheven. Verder naar het noorden toe lag in de 19e eeuw aan westzijde van het Aduarderdiep de Tjapketil over het havenkanaal van Aduard: de Lindt. In 1938 werd de huidige vaste 'hoge brug' ernaast gebouwd voor het nieuwe tracé van de Friesestraatweg. De draaibrug werd daarop weggehaald. In 1954 werden de bruggehoofden daarvan als laatste verwijderd.  Nu valt het westelijk deel van Nieuwklap onder Aduard en het oostelijk deel onder Groningen.

Aan de westzijde van het kanaal staat het, in 1956 gebouwde, gelijknamige café-restaurant; Nieuwklap. Er is een kleine camping naast. Bij de sneeuwstorm van 1979 liep ik samen met Hans en Janneke en met onze buren Theo en Grietje, vanuit de Clantstraat door de sneeuwduinen bij de bomen rij op de het fietspad langs de Lindt, richting de til. Een barre tocht die werd beloond met koffie. Want het cafe bleek open te zijn. Er naast lag een depot van de provincie met strooimiddelen en daar werd met man en macht gewerkt.

Met de sloop verdwijnt een stukje sportief erfgoed, want het viaduct staat nu bekend als de Mollema-bult. De wielrenner Bauke Mollema fietste in zijn schooltijd dagelijks heen en terug van Zuidhorn naar Groningen over dit viaduct. Maar hij was niet alleen. Dagelijks trokken lange slierten fietsers over de bult van en naar school. Uit de dorpen buiten de Stad: Zuidhorn Noordhorn -Oldehove- en Aduard.

Door weer en wind heb ik dit ook een tijd gedaan. Niet sportief maar gewoon moeten. Later was het ook een mikpunt als je ’s avonds laat naar huis moest fietsen. Was je eenmaal over het kanaal dan kon je met een beetje geluk, de benen even stil houden en met volle vaart het schelpenpad langs de Lindt op sturen. Van Mollema geen spoor in die dagen trouwens (die moest nog geboren worden).

bronnen:
wikipedia
rtv noord




Comments

Popular Posts