formulieren



 nog maar eens een keer over hoe sommige dingen steeds anders gaan. zo vertelde ik de afgelopen periode in Nederland een aantal keren van de reis naar KSA (kingdom of Saoedi Arabia). Met name het deel op de luchthaven. Eerst kon ik de balie van Saudia niet vinden maar ik bleek gewoon bij KLM in te kunnen checken. De dame achter de balie was uitermate vriendelijk en klonk opgetogen toen ze iemand mocht inchecken naar Riyahd. Koffer met label stond al op de band toen ze zei: Heeft u het formulier bij de hand? Ik was me van geen kwaad bewust want ik had immers de gevraagde PCR test uitgeprint bij me. Nee, het formulier wat op de site staat.... ik citeer mijn post van toen

Ik legde uit dat ik dat in het vliegtuig zou ontvangen. Ze draait haar scherm en laat me zien dat ik een gezondheid declaratie formulier moet laten zien. Dat moet ik uitprinten bij een winkel tegenover de Hema bij de aankomsthal beneden. Ik 'sprint' met kar en mijn twee koffers weer naar de hal waar ik een dik halfuur geleden ook al was. Printen na wat vijven en zessen gelukt. Kosten: vier euro vijftig!! voor het uitprinten van een formulier en ook nog slechte kwaliteit papier en print ook. Geen tijd om te zeuren, snel terug naar de KLM balie. Inmiddels de helft van de balies dicht dus geen keuze stress want 1 balie vrij. Weer het hele riedeltje met vragen: Hadj ganger nee, te vroeg voor de ramadan. Ik zeg kan ik nog wel mee? Ja hoor maar 15 van de 250 plaatsen bezet zegt de dame in het blauw. In de gauwigheid vergeet ze mijn paspoort terug te geven, gelukkig kom ik daar na 20 meter achter. .....

Wat een gedoe. Toen. 

Nu ben ik ook weer op tijd vertrokken, je weet maar nooit waar en hoe lang er vertragingen zijn dus ging ik om 10.15 met Hans Gort naar het station, koffie gedronken met Jochem en 10.48 vertrokken van Groningen hoofdstation (Hauptbahnhof is dus letterlijk vertaald voor dit fraaie station in Stad maar lijkt me een Germanisme. Iedereen heeft het ook gewoon over 't Hoofdstation). ik zoek het even op. Het komt dus van halte (uit het frans) en in de beginjaren bij de spoorwegen werden er verschillende halte plaatsen onderscheiden. Logisch dus dat hoofdstation. 

https://etymologiebank.nl/trefwoord/halte1

Op Schiphol loop ik naar de KLM balie, ben bijna direct aan de beurt. Goedemiddag U gaat naar Riyadh? Heeft U alle formulieren bij U? Fijn, instappen begint om 15.10 en controleert U vooraf nog even de gate, fijne reis. BAM! Verder niks. Hoef niks te laten zien, krijg geen vragen, nee he-le-maal niks.

Bij de incheckbalie deze keer een andere procedure. De balie is al ruim van de te voren open en bemand met drie medewerkers. Mijn medereizigers gaan een voor een naar de balie om papieren te laten zien. Ik kijk om me heen en zie: twee alleen reizende dames, een viertal heren die voor zaken gaan zo lijkt het en Frans sprekend gezin met vier kinderen. Ik ga ook maar even controleren. Heeft U de PCR test? de gezondheidsverklaring? Heeft u een quarantaine pakket?  Pardon?  Mijn mond valt open, snel zeg ik dat ik al gevaccineerd ben en een iqama heb. Ik leg het saoudische ID pasje op de balie en open mijn telefoon om de speciale app te openen waarop te zien is dat ik immuun ben. De dame vraagt aan haar collega hoe dat zit. Dan is meneer al gevaccineerd zegt hij over zijn schouder. Ik knik haar toe, inderdaad twee keer Pfizer zeg ik. Ze schuift paspoort en papieren weer terug, zet een krul op mijn instapkaart en wenst me fijne reis.

In het vliegtuig ontvang ik een formulier die sterk lijkt op die van VWS maar in het Engels is gesteld. Op de luchthaven geef ik die af, laat mijn PCR test zien en mag doorlopen. 

Met de taxi naar huis en mijn 7 dagen quarantaine kan beginnen. Geen formulier voor nodig. Alleen mijn app.

Comments

Popular Posts