De verhevene




Hoogspringster Britt Weerman van Groningen Atletiek is in München tijdens de Europese kampioenschappen atletiek vierde geworden. De 19-jarige atlete is een pupil van Ferdinand Rikkers (zelf oud hoogspringer van Nurmi/GVAV) sprong in haar eerste grote finale bij de senioren over 1,93 meter.

 Ferdinand sprong hoog in de tijd dat ik zelf nog voor AV de Woldstreek uitkwam. Hij was de beste springer in Noord en sprong als C-junior al over 1.95. Laat dat nou ook de hoogte zijn die A-juniore Britt Weerman eerder dit jaar haalde en daarmee een Nederlands record vestigde bij de senioren.

Net als Rikkers toen (tweede achter Wielart in zijn tijd) moet Weerman het gevecht aan met de concurrent de 17-jarige Angelina Topic uit Servië. Topic ging in München eveneens over 1.93m. heen, maar had daar twee pogingen minder voor nodig. De coach van Angelina is trouwens vader Dragutin (pr 2.38m. en Europees kampioen met 2.34m. in Split springend voor de toenmalige socialistische republiek Joegoslavië)

 Marija Vukovic, inmiddels 30 jaar oud, uit Montenegro pakte op routine het zilver met 1.95 m.. Zoals verwacht ging het goud ging naar Jaroslava Mahoetsjich uit Oekraïne. Zij is met haar 21 jaar ook nog jong zoals Topic en Weerman maar gold als de topfavoriete op grond van haar eerdere gouden medailles op kampioenschappen.

·      2017 EYOF 2017

·      WK onder18 2017

·      EK onder 18 2018

·      EK onder 20 2019

·      EK indoor 2021

·      WK indoor 2021

·      WK indoor 2022

En niet te vergeten, zij is ook de nummer drie van de laatste Spelen in Tokyo en de vice-kampioen van de laatste  twee  WK's (Doha en Eugene).

 Britt (een Zweedse naam die goed past bij haar koele verschijning) is met haar 1.73 meter niet bepaald lang voor een hoogspringster maar is ondertussen wel uitgegroeid tot de beste junioren springster ooit in Nederland bij de 17-18 en 19 jarigen. Deze recordhoudster deed ook mee in een hoogspring clinic die ik op het Stadspark verzorgde in 2019. In de zomers erna  bezocht ik nog een paar trainingen om haar en Ferdinand van feed back te voorzien. Het is een atlete die dat goed oppakt.

Het was gisteravond moeilijk te volgen op tv maar toch kon ik genieten. Gecoacht door de Sybout Wijma vanaf de tribune zag ik toe. Kon het niet nalaten om, tegen mezelf pratend, ook te coachen. ‘Rustig blijven 1.86’ en ‘Controleer het begin 1.90’ bij de foutsprongen. ‘Anderhalf voetje terug’ ‘Duw door in de voorlaatste’, bij de pogingen op 1.95. 

Het zat er net niet in gisteren. Vierde. Een hele knappe prestatie. VIERDE!

Heel even deed Britt haar naam eer aan: de verhevene. Maar ze stond snel weer nuchter op de grond: armen in de lucht en een glimlach op het gezicht: vierde van Europa, niet slecht.


coach Sybout Wijma

foto Bjorn Paree

Charles voor het laatst in een actieve rol op een internationale atletiek wedstrijd voor de (KN)AU. Bedankt Chef


bron:

http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Britt

Comments

Popular Posts