mantra

1) “Het Dagelijks Bestuur van de stichting WK Dammen Hardenberg 2007 deelt jou hierbij mee dat wij ons conformeren aan de reglementen die opgesteld zijn door de FMJD”;
2) “Het WK Dammen Hardenberg 2007 vindt immers plaats onder auspiciën van de FMJD”;
en
3) “De FMJD heeft het WK Dammen 2007 op voordracht van de KNDB in november 2005 officieel aan Hardenberg toegewezen.”

dit mantra als antwoord op een brief van sijbrands aan de dambond is een van de redenen dat onze topdammer stopt.

lees: http://www.volkskrantblog.nl/bericht.php?id=79348

met sijbrands zat ik een aantal keren in de trein in kon hem ongeneerd bekijken:
de rossige baard, de krullerige haardos en de kleine oogjes die altijd in een boekwerkje waren gericht waren tijdens deze ritjes.
ik moest dan altijd denken aan hem in een of andere tv uitzending waarin hij voor het oog van de camera een uitleg gaf over een damstelling.
de stelling op het bord leek simpel. maar sijbrands toverde zo een aantal varianten uit het (stoffige) verleden op het bord soms compleet met eindspel om de schijven dan weer achteloos in de beginstand terug te plaatsen. terwijl ik na een variant het spoor al bijster was ging hij maar door en besloot met: maar natuurlijk speelde de kampioen dit niet hij bedacht een geniale ontsnapping hij speelde wit....(dan volgde waar de schijnven naar toegingen)maar had hij geweten wat ik net liet zien in de variant van X dan had hij geweten wat voor eindspel hij voor de kiezen zou krijgen.
het duizelde mij. hoe kan iemand in zijn hoofd zoveel varianten opslaan en rubriceren. deze wat morsige dikke man die nu bijmij in de coupe zat.
hoe kan dat in zo'n hoofd passen??
In 2002 behaalde Sijbrands met blindsimultaandammen 17 overwinningen en 5 remises uit 22 partijen (een score van 88%). Op 18 december 2004 verbeterde Sijbrands in Lutten het wereldrecord blindsimultaandammen tot 24. Tijdens de recordpoging, die ruim 24 uur duurde, wist Sijbrands twintig partijen te winnen; de overige vier eindigden in remise (92%).
ongelooflijk voor mij
wat een menselijke database
een wandelende damencyclopedie
een kampioen.

zijn column,met bijbelse, lange zinnen en veel bijzinnen, zal nog wel doorgaan maar de topdammer rust terwijl zijn hersens kraken.
het mantra van de dambond zal in ieder geval een boekwerk door sijbrands over de dampartijen van sijbrands' opleveren.

Comments

Popular Posts