bel·ha·mel de; m,v -s baldadig kind

Thuis in Slochteren kreeg ik op een gegeven moment een eigen kamer, ik was toen een jaar of tien, en er kwam ook een boekenplankje. Zo’n gevalletje van zwarte staaldraadjes en met drie dunne metalen plankjes: groen, rood en grijs. Echt veel kon er niet op want dan bogen die plankjes door. Naast een boekje van WG van der Hulst kwam ook als snel het begin van mijn reeks van de Kameleon en natuurlijk ook Pietje Bell.
Wat ik toen niet wist was dat de eerste twee boeken werden geillustreerd door iemand die in het buurdorp Schildwolde werd geboren. Johan Rinke. In DVHN lees ik dat kunstenares Willie Duursma uit Hellum de initiatiefnemer is voor het museum. Het museum draagt de naam van Rinke maar werk van hem is er (nog) niet te vinden. (Het museum start met de expositie A Warm Home. Geen interieur kunst maar tekeningen in het kader van het jubileumprogramma 50 jaar gas in Slochteren).
Jan Frederik Rinke (geboren dus te Schildwolde op 27 maart 1863 en overleden te Den Haag; 1922 20 mei) schilder, etser, lithograaf, illustrator, boekbandontwerper, tekenleraar en kunstnijveraar. Tussen 1899 en 1902 studeerde Rinke aan de Rijksacademie in Amsterdam. Later verscheen er van hem het prachtige: Jong Holland op schaatsen, een dag op het ijs. Een boek waar figuren uitgeknipt konden worden om er ‘n winterlandschap mee te creëren.
Ja, Pietje Bell. Een zeer ondeugend jongetje maar met een klein (gouden) hartje. “Pietje Bell is de zoon van een vrolijke schoenmaker in de Breestraat in Rotterdam. Later verhuisde Pietje met zijn ouders naar de Heerenstraat, waar de mensen van een iets betere "stand" waren. Hij is niet ondeugend maar probeert de mensen aan het lachen te maken, vrolijkheid te brengen of te helpen, maar dat loopt altijd fout en wordt voor ondeugendheid aangezien” (wikepedia).
In een voormalig kapsalon is nu dus een museum waar in de komende tijd verschillende culturele activiteiten gepland zijn. Maar in 2013 is het 150 jaar geleden dat de tekenaar van de eerste twee boeken
• Pietje Bell, 1914, illustraties door oorspronkelijke titel: “Pietje Bell of de lotgevallen van een ondeugenden jongen”.
• De vlegeljaren van Pietje Bell, 1920,
in Schildwolde werd geboren en tegen die tijd moet er dan ook iets van Rinke te vinden zijn. Tot die tijd heeft belletje trek geen zin want het museum is slechts op woensdagmiddag open.
(weet alleen nog niet welke kapsalon het is)

Comments

Het is de kapsalon van Pot op nummer 134 schuin tegenover de kerk met de Juffertoren in Schildwolde. Afbeeldingen van de opening op 3 juli vindt u op www.janrinke.web-log.nl

Dank voor het mooie blog,
Namens Willie Duursma, Ria Smid

Popular Posts