Wat? WAD!

Wat staat er op de werelderfgoedlijst?

Geen idee, was mijn eerste gedachte. Nee ik moet het anders zeggen. Ik zag de kop op de digitale edite van de Volkskrant en dacht werel-derfgoedlijst. Wat is dat nou weer? Derfgoed, geen idee. Gederfde inkomsten dat kende ik wel jammer genoeg. Toen zag ik dat het ging om de wereld-erfgoed-lijst. Maar eerlijk is eerlijk ik, wist niet wat er op staat want ik ken de criteria niet. Snel opgezocht.Bron Wikipedia:
“Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed, die bestaat uit vertegenwoordigers van 21 landen.
Met ingang van juli 2008 bevat de Werelderfgoedlijst 878 erfgoederen in 145 landen. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst levert geen geld op. 185 landen hebben de Werelderfgoed Conventie geratificeerd. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Wel is er een speciaal fonds (het Werelderfgoedfonds) voor hulp bij urgente bedreigingen”
Sinds begin jaren ’90 houdt Nederland zich actief bezig met de zogenoemde ‘Overeenkomst over het Werelderfgoed’ opgesteld in 1972. Twintig jaar later (1992) bekrachtigde de Tweede Kamer deze overeenkomst. Vervolgens leverde ons land een Voorlopige Lijst in, gericht op vier Thema’s: Nederland -Waterland, de Republiek in de 17e eeuw, het Nieuwe Bouwen en Archeologie. In 1995 was de eerste aanwijzing van Werelderfgoed in Nederland. Het Werelderfgoed telt nu zes Sites in Nederland; er is één Site op de Nederlandse Antillen.
De lopende lijst ziet er sinds 1992/1995 als volgt uit:
• Het voormalige eiland Schokland en omgeving (1995)
• Stelling van Amsterdam (1996)
• Molens bij Kinderdijk/Elshout (1997)
• Historische binnenstad van Willemstad (Nederlandse Antillen) (1997)
• Ir. D.F. Woudagemaal te Lemmer (1998)
• Droogmakerij de Beemster (1999)
• Rietveld-Schröderhuis in Utrecht (2000)
De Waddenzee is ( 7 december 2007 door het kabinet genomineerd voor een plek) op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. gekomen Dat is op de vergadering van 26 juni in Spanje door de Unesco besloten.
De Waddenzee is op drie van deze criteria uniek in haar soort gebleken;
1. Als eerste kent het gebied verschillende soorten leefomgevingen.De Waddenzee huisvest niet alleen ruim tienduizend soorten land- en waterdieren. Ook verblijven jaarlijks tien tot twaalf miljoen trekvogels op doorreis in het Waddengebied.
2. Daarnaast laat de Waddenzee op indrukwekkende wijze zien hoe natuur, planten en dieren zich continu aanpassen aan de wisselende landschappen, in een gebied waar zoet en zout water elkaar ontmoeten.
3. Ten slotte is de Waddenzee van wereldbelang omdat ze veel vertelt over de geschiedenis van de aarde



Maar op de voorlopige lijst zeg maar short list van genomineerden staat ook nog een ander gebied in Groningen. Het gebied van Hunze en Lauwersmeer wat zijn sporen heeft achter gelaten in Middag en Humsterland
Middag is een streek en landschap in de provincie Groningen. Middag is van oorsprong een schiereiland in het kweldergebied in Groningen en vormt een onderdeel van het Fries-Groningse zeekleilandschap. Deze zeeklei-landschapsvorm is gevormd in het Holoceen, een periode met een afwisseling van sterke en geringe zeespiegelstijgingen. In de 6e eeuw voor Chr. lag er ten noorden van de pleistocene zandgronden een moerassig veengebied. Nog noordelijker lag een kwelderzone, waar zich mensen vestigden op de wat hoger gelegen oeverwallen. Het is overigens niet uit te sluiten dat al in de bronstijd menselijke activiteit in de getijdenlandschappen aanwezig was
Middag maakt onderdeel uit van het Westerkwartier in het noorden en oosten begrensd door de loop van het Reitdiep, in het westen door de weg van Saaksum naar Aduard en in het zuiden door het Van Starkenborghkanaal. Het behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Middag en Humsterland hebben als "Middag-Humsterland" sinds 2005 de status Nationaal Landschap
De naam is gevallen. Aduard.
Het dorp is ontstaan rond het cisterciënzersklooster dat hier in 1192 werd gesticht. Dit klooster van Aduard groeide uit tot het grootste en invloedrijkste van de Ommelanden. Op zijn toppunt bezat het meer dan 10.000 ha. aan gronden, waarvan een deel in Friesland en Drenthe.
Het oude Humsterland al genoemd in 786/787. Pas vanaf 1500 werd het Humsterland door dijken met het vasteland verbonden, waarna de monniken uit Aduard grote delen rond het eiland inpolderden. Het Humsterland kwam hierdoor aan het vasteland te liggen. Tegenwoordig wordt er alleen globaal de voormalige gemeente Oldehove aangeduid
De voornaamste reden voor de enorme bloei van het Audarder klooster was dat het de ontginning en afwatering van de woeste gronden zeer serieus ter hand nam. Zo groeven de monniken het Aduarderdiep, legden de Aduarderzijl aan en stichtten verschillende voorwerken (uithoven), de boerderijen die later bij het klooster behoorden.
Maar nu het Wad op de lijst is gekomen zal de rest van Groningen weer even moeten wachten.
Volgende week maar weer eens polshoogte nemen in Aduard.
(waar ooit atleten van KAV Holland, Spartaan neerstreken voor NK’s of indoor en Kruk, Ootjers, Wasssenaar, Wisse en Jaklofsky zich voorbereiden op een zomer piek.)


geraadpleegd oa:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst
http://www.werelderfgoed.nl/pages/nl.php
http://whc.unesco.org/en/tentativelists/state=nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Middag_(landschap)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Humsterland

Comments

Popular Posts