rodizio churrasco

All you can eat bbq.
Just arrived at the table the waitress is already there and hands over a form which needs to be filled. Lucky me, I have to people who know the inside outs of churrasco and the next thing I know is waiters brandishing giant skewers of meat coming to our table from all angles out of the kitchen, just a few metres away. There's sirloin, ribs, rump, and saucage and striploin and roastbeef and hump. There's chicken hearts and everything eatable from the pigs. The beers arrive and soon the table is filled with; french fries, "mayonaise" (like a salad with corn, green beans, carrot and mashed potatoes), italian poleta, mandioca, green salad and more.
But I have to make room for a special steak. It's the picanha. The top is covered with fat, seasoned with rock salt, and cooked over flames so the fat seeps down and blends with the salt.

Het houdt het midden tussen een gecontroleerde schranspartij en een bbq-wedstrijd. In de zaak waar ik met Pim en Joelma naar toe ga is top of the bill. We zijn dus 'vroeg' voor Braziliaanse begrippen in ieder geval het is namelijk acht uur 's avonds. Daardoor hebben we nog keuze uit een aantal plaatsen, maar de eigenaar heeft een speciaal plaatsje voor ons: dichtbij de keuken. We zitten nog maar half of een serveerster staat al bij de tafel om drankjes op te nemen en direct wordt een formuliertje neergelegd. Dat laten we over aan de enige echte Braziliaanse in ons midden :) Inmiddels arriveert het bier en is het formulier al weg. Direct worden we van alle kanten belaagd door 'snij-obers'. Mannen met zeer grote stukken vlees aan enorme pinnen en razendscherpe messen. De Brazilianen slachten en snijden op een speciale manier zo schijnt het en hier in Uberlandia (midden in een rijk agrarisch gebied) is alles dus echt vers geslacht. Biefstuk, roastbeef, striploin, sirloin, steak, gezouten (zodat je die grove korrels er nog op ziet liggen hmm), met knoflook (en niet te zuinig) bewerkt rood of roze alles komt voorbij in een razend tempo. De obers rennen, de messen flitsen en het bloed sijpelt. Gelukkig snijden ze op een apart bordje en hoef je alleen maar met een speciaal knijpertje de afgesneden stukken af te pakken. Of ze schuiven 1-2-3-4-5-10 kippenhartjes op je bord. Snel reageren, wel of niet nemen, ja of nee zeggen of stop anders ligt er een hele lading worstjes op je bord. In dit restaurant geen draaibordje met rood en groen om aan te geven of je wel of niet wilt. Ze blijven rennen, vliegen en in je nek hijgen. Het klapstuk (sic!) is: picanha. Eerlijk is eerlijk een verrukkelijk stukje vlees. Als ik alles heb geproefd neem ik nog wat mandioca, salade en wat "hutspot"
(een kruising tussen onze bekende hutspot en huzarensalade met veel aardappelpuree en mayonaise). Ondertussen is het negen uur en buiten zitten mensen in de rij om naar binnen te mogen want alle tafels zijn vol en de borden ook. Een enorme ervaring deze rodizio churrasco. De 'obers' winnen zo te zien. Wij rekenen 15 reiaies (5-6 euro) p/p af voor het vlees en dan nog de drankjes en een toetje. WHOW, petje af voor de bbq-meesters.




Read more: http://www.esquire.com/features/steak/rodizio-0908#ixzz0j289GcP7

Comments

Popular Posts