tv

Van de 51 leden van de Europese Atletiek Associatie zonden in ieder geval 19 landen de wereldkampioenschappen indoor atletiek afgelopen weekend vanuit Doha uit. Daaronder oa. Frankrijk, de Tschechische Republiek, Finland, Griekenland, Hongarije, Polen, Italie, Roemenie, Portugal, Rusland, Zweden en Groot-Britannie. De traditionele aanbieders in Duitsland (ZDF/ARD)en in Nederland (NOS) lieten verstek gaan. Zij waren niet in gegaan op de aanbieding van het IEC agentschap dat begonnen is met de TV-rechten „Country by Country“ te verkopen.

De IAAF heeft in november 2009 de TV-rechten voor de komende vier jaar vast laten leggen. De wereldbond kon kiezen uit oa EBU, een aanbieder uit Japan en het Zweedse IEC. Laatgenoemde heeft de rechten gekregen, maar voor hoeveel dat willen de IAAF bobo’s niet zeggen. Via de Leichtatletik zegt voorzitter Diack in de wandel gangen van Doha: "Wir verschenken keine TV-Rechte und wir verkaufen auch keine Einzel-Events. IEC bietet TV-Rechte nur im Paket an."

Wel was er een live stream radio op via de IAAF te beluisteren en ook een stream met beelden . Toch waren er nogal wat atletiekfans ontevreden in Nederland. Ze waren immers ook al enige tijd verstoken van de Golden League die slechts door betaalzenders werden doorgegeven. Of waren aangewezen op Eurosport. Maar de nieuwe wedstrijdenreeks die dit jaar van start gaat onder de vlag van de IAAF valt ook het pakket van IEC. Toch gingen de beelden uit de Apire Dome de hele wereld over en trokken veel kijkers.

Slechts wanneer de publieke zenders in de buidel willen tasten voor de moeder de sporten zal het blauwe oog beelden laten zien. De kans is daarop niet zo groot. Veel geld wordt gestoken in andere lucratieve sporten (waar reclame blokken een groot publiek bereiken) als wielrennen, schaatsen en voetbal. Het lijkt erop dat atletiek alleen op de Olympische Spelen aantrekkelijk is.

Het wachten is dan ook op een wereldwijd plan: hoe maken we atletiek aantrekkelijker? Of de nieuwe valse startregel, het beperken van pogingen voor de technische nummers en een muziekje onder de lange loopnummers genoeg onder de noemer kunstgrepen moet worden geplaatst of onder innovatie lijkt een open deur.
Rugby, Biathlon hebben met aanpassingen in de wedstrijden een nieuw publiek weten aan te boren. Voetbal lijkt ondanks het uitblijven het gebruik van techniek op peil te blijven. En de regel aanpassingen in het volleybal, basketbal leveren spektakel op. Maar turnen, judo en atletiek sporten met een lange traditie hebben het moeilijk.


Nee, het zal moeten komen van directe gevechten tussen aansprekende namen. Maar vooral ook herkenbare kampioenen. Want in een niet aflatende stroom van kampioenschappen zijn de namen net zo makkelijk inwisselbaar als deuntjes uit huidige top40. Een doem scenario dreigt:
Dit seizoen is het EK in Barcelona. Een mooi podium voor de ateltiekbaan om te kijken waar de lopers zonder Afrikanen staan. De volgende winter ook een EK maar dan indoor. Slechts op de technische disciplines is dit wereldniveau en voer voor de atletiek diehards. Als op het volgend WK indoor,een klein half jaar voor de Olympische spelen, de meeste toppers volgens verwachting verstek laten gaan is er dus een stilte voor de storm van bijna twee jaar voor De Spelen van Londen. Oh ja, in 2011 nog wel een WK in het verre oosten maar dat is door het tijdsverschil nauwelijks interessant voor Europa. Op het EK 2012 in het atletiekgekke Finland zal waarschijnlijk slechts de echte atletiekfan afkomen.

Er zit niks anders op dan zelf maar te gaan kijken. Live en direct. Kom je misschien zelf op tv.

Zelf had ik mazzel. Want de livestream deed het hier niet. Maar gelukkig kon ik alles live zien op sportv2, en dus ook de Braziliaanse medailles :P



http://www.iec.se/corporate-info/sales
http://www.leichtathletik.de/index.php?NavID=1&SiteID=28&NewsID=26943
http://www.dailymotion.com/sas/livesportsathletisme

Comments

Popular Posts