eemskanaal

De streep.

Afgelopen week was de streep in het nieuws. Nu komt het wel vaker voor dat een of de streep in het nieuws is maar nu was het dubbelop. Eerst Streep in de rol van Magret Thatcher. Daarna de streep die twee plaatsen verbindt : Groningen en Delfzijl. Deze twee steden in het Groninger land worden verbonden door het Eemskanaal.
Het loopt als een streep door het landschap. Als je de grens van de gemeente Slochteren bekijkt zie je noordelijke begrenzing als getrokken langs een liniaal. Gelijk de linkerkant Egypte of de noord en zuidgrens van Kansas. Maar ook vanuit de ruimte zie je een blauwe lijn lopen die de provincie Groningen lijkt de splijten.
Het Eemskanaal verzorgt de afwatering van een heel groot deel van Groningen en Drenthe. Als er dus een zwakke plek in de dijk zit op het moment dat er veel water moet worden afgewaterd dan is er een groot probleem.
Dorpjes, woongemeenschappen, gehuchten langs aan de bovenkant van de streep moesten huis en haard verlaten. Dieren moesten uit de wei en soms ook uit de stal naar hoger gelegen land. Opeens is Wittewierum in het nieuws. Woltersum. Ten Boer. Crisisteam.
Het lozen op de Eems/Dollard is niet mogelijk en de dijken zijn verzadigd. Burgemeester Peter Rehwinkel doet een beroep op goud noaberschap: het helpen van buren. Ik moet denken aan de roman het “Wassende Water”, van Herman de Man. Zie in gedachten het Rengerdiep of te wel het Slochterdiep, een gegraven kanaaltje dat van Slochteren naar Ruischebrug loopt en halverwege het Afwateringskanaal heeft richting Schildmeer. Uiteindelijk komt al dit water ook uit op het Eemskanaal.

Comments

Popular Posts