Gordinhas

Het stranden in Brazilie en die van Ipanema in Rio de Janeiro in het bijzonder werden jarenlang bevolkt door zongebruinde vrouwen in iconische miniscule bikini's: zeg maar een flos draadje. De laatste tijd zijn de vrouwen echter steeds voller en rondborstiger geworden, waardoor deze bikini's niet langer passen. Een groeiend aantal modebedrijven besloot dan ook met de tijd mee te gaan en brengt bikini's op de markt voor vrouwen 'met een maatje meer'.

Eeuwenlang werd Brazilië gekweld door ondervoeding. In 1970 leed bijna tien procent van de bevolking in de arme kuststrook in het noordoosten aan ondergewicht. De enorme economische groei die Brazilië inmiddels doormaakte heeft er echter voor gezorgd dat miljoenen mensen niet langer wegkwijnen in armoede. De toenemende welvaart uit zich eveneens in groeiende tailles, zowel bij mannen als vrouwen. Meer snacks, meer zoet, minder bewegen en geen lichamelijke arbeid zijn oorzaken.

Uit een studie uit 2010 blijkt dat 48 procent van de volwassen vrouwen aan overgewicht lijdt, evenals vijftig procent van de mannen. In 1985 was slechts 29 procent van de vrouwen te dik, tegen achttien procent van de mannen.


Toch zijn de "gordinhas" (dikkertjes) niet meer weg te denken uit het straatbeeld en zie je ze in kleding die niet veel te wensen overlaat. Soms zou je willen dat het wel het geval was. Verhullende kleding is iets waar Brazilianen niet aan denken. Dus ook de grotere bikini's zijn nog klein.

Comments

Popular Posts