meerkampers aller landen verenigt u!

Een weekendje meerkampen.
In het zelfde weekend waren er in twee zeer verschillende sporten meer-kampen. Oftewel: meerdere onderdelen met punten waarderen en de sporter met het beste puntentotaal wint. In het ene geval betrof het een wintersport en waren er voor zowel de mannen als de vrouwen vier onderdelen. In het andere geval betrof het een zomersport en waren er voor de vrouwen vijf en de mannen zeven onderdelen.
Het WK all round lange bang schaatsen vs NK meerkamp indoor. Maakt niet uit: winnen is winnen. Wie niet meedoet telt ook niet mee. Goed gedaan Wust / Kramer In de traditie van Ard&Keesie en Atje Keulen Deelstra en goed gedaan van Langen- Wisse / Rietveld in de traditie van Kamerbeek/de Wit en Hidding.
De overeenkomsten: het gebeurde in een hal, voor weinig toeschouwers maar wel veel familieleden, er deden vooral Oranje vertegenwoordigers mee. Bij beide evenementen een jury rel. Het was niet super spannend voor het goud.
De tegenstellingen: bij het schaatsen veel landelijke media bij de atletiek wat regionale kranten en een radio verslaggever plus de volgers van de bond. Goed betaalde sporters bij het schaatsen en bevoordeelde atleten middels een vergoeding van de bond c.q. nocnsf. Sponsorploegen in een nationaal team, individuele sporters met beperkte privé sponsoruitingen. Sporters met een VIP status en atleten die gewoon anoniem kunnen stappen.
Daar waar Nederland het allrounden beschouwt als het echte schaatsen is in de rest van de wereld het winnen van afstandstitels vele malen belangijker en gunt men de Nederlanders de tien kilometer. In de atletiekwereld noemt men de meerkampers de koningen van de sport maar schampert men om de individuele prestaties als die afgezet worden tegen wereldrecords.
Beide disciplines lijken met uitsterven bedreigt: mondiaal weinig uitstraling want slechts het Europese continent en een of twee verdwaalden doen mee voor de medailles.
Hoe moet het verder met deze tak voor de alles kunners? Veranderingen door de samenstelling te veranderen liggen voor de hand in het schaatsen (in ieder geval de lange afstanden inkorten). Verandering door het zichtbaar maken van verschillen op het laatste looponderdeel krijgt bijval in de atletiek (de Gundersenstart zoals bij de Noordse combinatie). Voor de kenners is het smullen maar de leek snapt er weinig van. Gelukkig is er enthousiaste tv en radioverslaggevers om e.e.a. uit te leggen maar bij de atletiek is het lastig. Gelukkig biedt internet uitkomst en worden geprognosticeerde totalen afgezet tegen de wedstrijd.
Het is vooral een kwestie van opleiden en vast houden. Maar de verleiding van het specialiseren is groot. Dan kun je wekelijks aan de bak en verdien je meer. Daar helpt de brede basis wel degelijk maar het pieken is op de individuele nummers. Slechts voor een enkeling is die stap echt weggelegd. Kramer en Wust kunnen dat wellicht en zullen op de WK afstanden, over een paar weken, ook mee doen om medailles. Maar in de atletiek misschien Sintnicolaas op pols en Schippers op de horden-sprint. De beide genoemde schaatsers schreven schaatsgeschiedenis, helaas staakten beide de atleten de strijd. Volgende week willen ze schitteren op het NK individueel zo melden beide via de sociale media. De andere meerkampers zijn dan al blij met een finale plaats.
Het einde van de meerkamp lijkt in de huidige vorm voor beide sporten dichterbij gekomen na dit weekend. Want: alleen in Nederland werd het schaatstoernooi uitgezonden en uit de top selectie van de KNAU (waar acht atleten naar de OS in Londen willen) stonden slechts twee atleten op het podium. Met een Oranje podium bij de mannen en een dubbel mannen+vrouwen in het schaatsen bezegelde ze in de koude hal van Moskou hun eigen lot. Met eindtotalen die niet tot de verbeelding spreken, in een veel te grote hal met slechte omroepers van dienst, was dit kampioenschap voor (te) weinig atleten een piek moment.

meer info
http://atletiekunie.nl/index.php?page=109&nieuwsitem=7604


Het is de hoogste tijd om te veranderen anders is het echt te laat voor de mooiste allrounders in twee van de aller mooiste sporten.

Comments

Arno JG Mul said…
welke twee uit welke topselectie bedoel je?
Arno JG Mul said…
deze had er nog bij gemoeten
http://www.atletiekunie.nl/index.php?page=18

Popular Posts