35e TB

Het is bijna zover. DE wedstrijd van Zuid-Amerika. Zo kijken veel Braziliaanse atleten er tegen aan. Zo keek ik ook naar de Trofeu Brasil voor ik er neer streek in 2010. Dit jaar kijk ik er nog eens met andere ogen naar.

Het is een nationaal kampioenschap. Raar dat er dan punten per team te verdienen zijn, maar dit ter zijde. Laat ik me niet te veel aflaten leiden door bijzaken. Dit NK staat in het teken van de kwalificatie voor Rio. Een groot deel van de gekwalificeerden zal niet op het tartan van Sao Bernardo do Campo verschijnen. Ze lopen normaal op het asfalt hun kunstje. Maar liefst 22 marathonlopers (16 mannen en 6 vrouwen) hebben voldaan aan de internationale limiet en ook acht snelwandelaars(2 vrouwen en 6 mannen). Zaterdag ochtend doen de wandelaars op een speciaal parcours nog wel hun wedstrijd op de weg. Dus.

Wie zijn er dan wel? Op de website doet de federatie trots melding van 800 atleten uit .. staten. Wat? Dat dacht ik 2010 en nu dus weer, wat! Slechts acht-hon-derd…. Ja en om het nog erger te maken het zijn eigenlijk 800 inschrijvingen en daar zitten dus dubbels bij. Als je uitgaat van meer dan 200.000.000 miljoen inwoners is dit wel een heel heel schamel aantal. Typerend is dan ook dat niet alle 27 staten mee doen. In een aantal deelstaten is er gewoon geen geld om atletiek te doen. Ook geen interesse derhalve voor deelname aan een NK. Mede door de economische malaise is het nog ernstiger dan zes jaar geleden. Ook de financiele situatie van de confederatie is slecht, dus ze kan ook niet voor de federatie de overhead kosten betalen voor deelname aan deze belangrijke wedstrijd. Kortom als je in de amazone woont heb je pech: geen atletiekbanen, geen geld bij de federatie, geen geld voor een vliegreis van uurtje of vijf of vier hotelovernachtingen dan ben je er niet bij.

Kijk je naar de onderdelen waarvan je verwacht dat Brazilianen zullen excelleren dan schrik je toch een beetje. Eerst de mannen. Nog geen enkele sprinter wist zich te plaatsen voor Rio (wel 2 op de 200m). Zeer ernstig is dat er geen ver of hinkstappers zijn gekwalificeerd! Hoogste op de ranglijst staat de jonge Tjiago Braz met 5m93 polshoog op de 4e plek. Dan de vrouwen die hebben wel 3 respectievelijk 4 vrouwen op de sprint maar in beide staat Ana Claudia Lemos. Die is de afgelopen maanden wegens overtreding van het dopingreglement geschorst en mag ook nu niet meedoen. Wel vijf springsters (1xPV, 2x LJ, 1xTJ) waarvan blikvangster de oude Murer is , die notabene het hoogst op de ranglijst staat met haar zesde positie.

Komen er nog atleten bij? Het zou kunnen want een enkeling zit dicht bij de internationale limiet van de IAAF. Maar wat levert het op voor Rio de Janeiro?

Bar weinig. Het aantal atleten binnen de toptwintig van de wereld seizoensranglijst is op de vingers van een hand te tellen.

Ik hoop dat er atleten boven zich zelf uitstijgen en de laatste kans grijpen tot kwalificatie of tot het verbeteren van de ranglijst positie. Maar ik ben bang dat het aantal kanshebbers op een medaille in Rio beperkt blijft tot Murrer en Braz.

Wat betreft de atleten uit het Powerade project kan ik kort zijn. Die hebben zich niet of nauwelijks verbeterd in de laatste etappe en zitten ver van de entree-limiet voor de spelen in eigen huis. Jammer.

Comments

Popular Posts