gedachten bij een gedicht


Kamala Harris bedankt Amanda Gorman voor haar gedicht

Door een groen cordon om het Witte Huis was het al een apart gezicht de inauguratie van Joe Biden. Maar het was ook een nieuw feminien gezicht in meerdere opzichten. 

Natuurlijk, de nieuwe 46e president, de oudste ooit stond in het middelpunt maar hij koos vooral de 49e vice president: Kamala Harris.Harris is de eerste Afro-Amerikaanse, de eerste Indiaas-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident.

Verder nog een  aantal primeurs.  Zoals de eerste openlijk homoseksuele minister  Pete Buttigieg, de eerste first nation de vrouw met indianen (Laguna Pueblo stam) bloed, minister Deb Haaland en de eerste vrouw als minister van financiën, Janet Yellen.

Na afloop had iedereen het niet over het optreden van popster Lady Gaga die prachtig het volkslied zong maar over een jonge dichteres.

Amanda Gorman.

Ze droeg het werk: the hill we climb, voor. Op voordracht van de vrouw van de nieuwe president werd ze de jongste dichter op een inauguratie ceremonie. Het gedicht sloot naadloos aan bij de boodschap van Joe Biden in zijn speech en sloot hoopvol af: ‘

 

Er is altijd licht. Alleen als we dapper genoeg zijn om het te zien. Er is altijd licht. Alleen als we dapper genoeg zijn om het te zijn.’

Gorman wilde met haar woorden schetsen hoe de diep verdeelde VS alsnog geheeld kunnen worden: ‘Het gedicht doet dat op een manier die de harde waarheden waarmee Amerika zich moet verzoenen, niet uitwist of verwaarloost’, zei ze zelf. 

Indrukwekkend. 

Krachtig. 

Wat een zelfbeheersing.

Prachtig 

Comments

Popular Posts