91

 Nog 91 dagen tot het eind van het jaar. Ik ga deze periode gebruiken om een lopend project zo goed mogelijk af te ronden: Hoofdweg 29. Iedere dag schrijven en schrappen. Dat is de opdracht die ik mezelf heb gegeven. Een eerdere indeling heb ik inmiddels over boord gezet. Iedere stukken zijn deels geredigeerd maar moeten nu in een verhaal gezet worden.

Wapen van de gemeente Slochteren (1899

Reeds op 10 november 1819 kreeg de heerlijkheid Slochteren een wapen toegekend. Dit wapen was gelijk aan het wapen dat op 21 juli 1899 toegekend werd, met het verschil dat in het heerlijkheidswapen de draak zwart van kleur was, in plaats van het latere zilver.

Wapen van de heerlijkheid Slochteren (1819)


Een heerlijkheid is een bezitting van een heer waaraan bepaalde heerlijke rechten zijn verbonden. Als bestuursvorm kwamen heerlijkheden voort uit een feodale onderverdeling van het overheidsgezag in de middeleeuwen. Met de term heerlijkheid wordt dan aangeduid het territorium of leen van een landsheer, die in dit gebied de volle heerlijke rechten uitoefende. De meeste heren waren van adel. De heerlijkheden werden in de Nederlanden opgeheven na de Bataafse Revolutie van 1795. In de Noordelijke Nederlanden werden ze nogmaals afgeschaft bij de Staatsregeling van 1798.


Op 7 september 1953 verkreeg de gemeente een nieuw wapen, ditmaal werd er ook familiewapens aan toegevoegd, die van de families Rengers en Piccardt. Deze twee families waren belangrijk voor de respectievelijke dorpen Hellum en Harkstede.


De vlag van Slochteren is bij raadsbesluit aangenomen op 15 maart 1965. De vlag werd 12 jaar na het verkrijgen van het nieuwe wapen van de gemeente aangenomen. Vanaf 2018 is de vlag niet langer als gemeentevlag in gebruik omdat de gemeente Slochteren in de nieuwe gemeente Midden-Groningen is opgegaan.



Comments

Popular Posts