afgelopen



De afgelopen dagen moest ik, naar aanleiding van verschillende gebeurtenissen, even aan mijn goede vriend Charles denken. 

In een gesprek met mijn baas Peter Eriksson viel de naam van Herman Buuts. Hij was een belangrijk man in de carrière van Peter. Veranderde zijn schaats training en ook het begrip training in de trainingsaanpak. Zijn huidige aanpak nu is nog steeds gebouwd op de beleving van toen. In de laatste dagen van Buuts had Charles nog een gesprek met Buuts herinnerde ik me.

Buuts (1944), voormalig trainingscoördinator van de Atletiekunie, is in zijn tweede vaderland Zweden, op 27 december 2021 overleden. Herman Buuts was niet alleen het gezicht van de KNAU begin jaren tachtig, hij beïnvloede bovenal het denken van het trainersgilde uit die tijd.

 

Na Anton Huiskes, Joop Waterreus en Bob Boverman was Herman Buuts welleswaar de vierde trainingscoördinator van de KNAU, maar hij was wel de eerste die de functie voltijds vervulde..

Enig tastbaar bewijs is er volgens mij op de burelen van de atletiekbond op Papendal geen sprake.

 

Charles veranderde in zijn tijd als werpcoach de organisatie van de centrale trainingen en als meerkampcoach de periodisering rondom de centrale training. Het stuitte op felle tegenstand. Nu is het normaal en weten atleten en coaches niet beter. 

 

Toen ik in de krant las dat de man met kenmerkende wijnvlek op zijn schedel: Gorbatsjeov was overleden bedacht ik dat de hervormingen van de trainingen op Papendal ook in dat rijtje passen.

 

Michail Gorbatsjov was de laatste secretaris-generaal in de rij die deze functie vervulden binnen  de communistische partij van de Sovjet-Unie (CPSU).  En hij was de eerste en enige president van het land: 1985 tot 1991. Gorbatsjov werd onder meer bekend doordat hij democratische hervormingen steunde en een beleid voerde van glasnost (openheid / ruchtbaarheid) en perestrojka (herstructurering)

 

In mijn ogen een groot leider maar in veel landen van de voormalige USSR is hij een bandiet die het land naar de ondergang heeft geleid.

 

Naar aanleiding van het aangekondigde afscheid van CvC dansten de muizen op tafel en vroegen anderen zich vertwijfeld af wie in de schoenen zou gaan staan van Charles. Grote schoenen. Direct passeerden namen als in een carnavalsoptocht waarbij de mombakkesen getooid waren met grote zwarte brillen. 

 

 

Tijdens een feestelijke ceremonie werden afgelopen woensdag de officiële portretten van Michelle en Barack Obama in het Witte Huis onthuld. Dat was de derde keer dat het beeld van Charles opdoemde. Voor het eerst sinds 2012 krijgen schilderijen van een voormalig presidentieel paar weer een plekje in de ambtswoning in Washington. Traditiegetrouw doet de opvolgende president dat, maar Donald Trump organiseerde de ceremonie nooit voor zijn voorganger Obama. 

 

De aanleiding was al eerder toen in juni dit jaar bekend werd dat de technisch directeur Ad Roskam en hoofdcoach Charles van Commenée zouden vertrekken bij de Atletiekunie. 

De 64-jarige Roskam is sinds januari 2014 in functie bij de Atletiekunie. De één jaar jongere Van Commenée is sinds oktober 2018 hoofdcoach. Ze leidden de Nederlandse atletiekploeg de laatste jaren naar grote successen

In een zeer lezenswaardig interview met Willem Held en Eric Roeske in de T. vertelde Charles dat hij sinds het begin van zijn trainers carriere (hij begon op 1 april op het legendarsche Olympiaplein als trainer van meisjes D bij de Amsterdamse club: Sagitta) onwaarschijnlijk mooie momenten heeft gekend. Zijn top drie:  OS Tokio 2021 met vier medailles. OS Londen on 2012 met Super Saturday en ……..Papendal als topsport centrum.

 

Confrontatie en selectie horen bij topsport in de zoektocht naar jungle tijgers vat het gesprek het best samen denk ik. Zoals Buuts confronterend was, zoals Gorbatsjev hervormingen doorvoerde en Obama niet weg liep voor impopulaire maatregelen. 

 

Iedere aanleiding zag ik paralellen met van Commenee. Net als bij de drie andere namen is er geen eensgezind juichen, is er steedse sprake van tegenstand. Geen standbeeld op de heuvel naast de atletiekbaan, geen statieportret op het hoofdkantoor. Wel een topsporthal met topfaciliteiten en een sterke selectie atleten op de locatie Papendal.

 

Het zal wel bij de titel professor van de Bosbaan universiteit blijven voor onze Chef musketier. Het is afgelopen, gedaan en klaar. Tijd voor cultuur, natuur en inspiratie.

 

 

Comments

Popular Posts