Voorronde


Vandaag, de laatste werkdag alweer, was in 'onze' sporthal een voorronde voor de Saudi Games. In het verleden stond Muay Thai ook bekend als:
  • Mai See Sawk
  • Muay Pahuyuth
  • Chaiaboksen
  • Siamees boksen (Siam is de oude naam voor het huidige Thailand).

Muaythai werd dus gebruikt en getraind door de soldaten die moesten vechten in het leger tegen omliggende buurlanden. Het werd “de kunst van de acht ledematen genoemd” waarbij getrapt wordt, knieën en ellebogen worden gebruikt, de Thai clinch en veegtechnieken.

Bij Muaythai zijn de regels nagenoeg overal hetzelfde bij alle (commerciële) organisaties. Muaythai is een full-contact sport dus het gebruik van knieën en ellebogen naar de tegenstander is toegestaan. Bij de meeste kickbokspromotors zijn ellebogen helemaal niet toegestaan. Bij de ene promotor mogen knieën niet worden gebruikt en bij een ander weer wel, maar niet naar het hoofd. 

De Thai clinch (clinchen) is een groot onderdeel van Muaythai waarbij knieën, ellebogen en veeg en werptechnieken worden toegepast vanuit de clinch. Bij kickboksen wordt ook beperkt geclincht maar de scheidsrechter zal de vechters uit elkaar halen als er geen technieken worden toegepast.

Door de verschillende historische achtergronden en wedstrijdregels is er ook een verschil in stijl. Kickboksers boksen voornamelijk met af en toe een trap, terwijl Muaythai vechters veel meer trappen (60%) en in hun combinaties gebruik maken van elleboog- en knietechnieken. De pushkick  oftewel de teep, een kernonderdeel van Muaythai, wordt bij kickboksen nauwelijks gebruikt. Daar tegenover zien we dat een Axe kick wel wordt gebruikt bij kickboksen maar nauwelijks bij Muaythai.


Het leverde vandaag overwerk op voor de EHBO: ijszakken, vaseline en verband was niet aan te slepen.

Comments

Popular Posts