Fakkeltocht


 Voor de Saudi Games is een heuse fakkeltocht door het koninkrijk georganiseerd.

werd er door collega Peter fijntjes op gewezen dat dit propaganda middel voor de Spelen van 36 werd bedacht.

even kijken op de site van de sportgeschiedenis.

De eerste keer dat in Olympia het olympisch vuur werd ontstoken was op 20 juli 1936. Acht jaar eerder had in Amsterdam al het vuur gebrand in de Marathontoren. De olympische beweging heeft namelijk een enorme fascinatie voor fakkels.....De Duitsers voegden voor de Spelen van 1936 opnieuw een element toe: de fakkelloop vanuit Olympia. Het Duits Olympisch Comité benadrukte natuurlijk de scheppende kracht van vuur en fakkelloop: “Ze moeten menschen uit vele landen tezamen brengen en in hen het bewustzijn van de gemeenschappelijke Olympische idealen versterken.” Op 20 juli 1936 werd in Olympia voor de eerste keer het vuur ontstoken met weerkaatsend zonlicht in spiegels, precies zoals de Griekse archeoloog Alexander Philadelpheus had bedacht. “Van Apollo zelf, de god van het licht.” Wéér een nieuwe traditie.

Door die aanwezigheid in Olympia en de verwijzing naar Apollo werd meteen een historische link gelegd met de oude Grieken. En dat was heel slim, want zo kreeg het olympisch vuur er gratis heel veel geschiedenis bij. Er zijn tenslotte nu nog steeds mensen die denken dat de olympische traditie van vuur en fakkel al duizenden jaren bestaat, waar die nog niets eens een eeuw oud is.


The torch had set off from the capital, Riyadh, on Sunday to reach Madinah, passing through Tabuk, on a 3,500-kilometer trip that includes visits to 57 famous landmarks throughout the Kingdom, in preparation for the launch of the largest Saudi sporting event, which will be hosted in Riyadh from Oct. 27 to Nov. 7.


The event will feature participation of more than 6,000 athletes representing 200 clubs and competing in 45 sports.

Comments

Popular Posts