vreemd


Niet zo heel vreemd op zich, records zijn er om verbroken te worden weet ik in de sportwereld, maar mijn hele leven lang was ze koningin. Waar ze 70 jaar de scepter zwaaide over het Gemenebest en het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder. De Britse koningin Elizabeth is gisteren op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral overleden. Vreemd gevoel. 

Niet zo heel vreemd ook dat anti-monarchisten zich roeren op zo'n moment. Maar lijkt me vreemd om gelijk het einde van het koningschap van Charles III te eisen. 

Uit andere kringen klinkt een heel ander geluid. Die zien in de aandacht voor de koningin vooral een symbool van kolonialisme en slavernij. Daar op dit moment aandacht voor vragen is minder kies in mijn idee (ze was immers met de erfenis opgescheept en heeft zich niet als zondanig doen gelden) De donkere atleten van GBR&NI laten zich over het algemeen juist van een andere kant zien. Zij roemen vooral de betrokkenheid zie Denise Lewis en Linford Christie bijvoorbeeld.

Opvallend is dat in de Nederlandse kranten een mogelijk einde van de Gemenebest, het einde van de monarchie en het koloniale aspect zo weinig aandacht krijgen. Of zien ze daar van af door de mogelijke paralellen met het Nederlandse koningshuis?



Comments

Popular Posts