Top schilderij

Lent'n goat eem kieken


Het afgelopen jaar was De vaandeldrager in iedere provincie van Nederland kort te zien. Groningen is de laatste locatie voordat dit beroemde schilderij van Rembrandt naar zijn definitieve bestemming gaat, sinds 21 januari 2022 is het in eigendom van, Stichting Het Rijksmuseum.  Het schilderij was gratis te bezichtigen in het fraaie Groninger museum in Stad.



Dit barokke ‘zelfportret’ als vaandeldrager markeert een belangrijk punt in Rembrandts (1606-1669). Nadat hij vijf jaar lang had gewerkt voor de kunsthandelaar Hendrick Uylenburgh door portretten te schilderen, vestigde hij zich rond 1636 als zelfstandig kunstenaar. 
Het olieverf schilderij De vaandeldrager fungeerde vermoedelijk als een soort staalkaart, waarin Rembrandts zijn vakmanschap tentoonspreidde voor zijn clientèle. Hij was op de top van zijn kunnen, als dertig jarige (sic) en maakte Bijbelse scenes en andere historiestukken. 
Het is een technisch huzarenstuk, uitgevoerd in een beperkt palet van overwegend groene en bruine tinten. Daarmee wist Rembrandt de vaandrig zo levensecht te schilderen, dat diens arm bijna uit het beeld lijkt te steken. Op afstand lijkt het wel een foto zo echt. Een indrukwekkend schilderij. Van een geweldige Nederlandse schilder.

(diverse bronnen: wiki, vrienden van.., en rijks.)

Comments

Popular Posts