aan het lijntje

De nederlandse sport bij uitstek: schaatsen is in oproer. Regel 256, lid 4 daar gaat het om.

C
rossing the lines on the finishing straight
3. If a Competitor has one full skate outside the designated competition lane on the
finishing straight, thus completely crossing the line to the other lane or the warm-up
lane, the Competitor will be disqualified, except for situations described in
paragraph 4 below.
Leaving the inner lane in the curve or when exiting the curve
4. If a Competitor cannot keep within the inner lane in the curve or when entering
the finishing straight and therefore crosses the line to the outer lane, the Competitor
must immediately return to the inner lane. If the Competitor does not immediately
return to the inner lane, this will result in a disqualification even if there is no
interference with the Competitor in the outer lane.




Wat in de volksmond in navolging van Mark Tuitert, de dr. Bibber regel is gaan heten. (Dit naar aanleiding van het spelletje waarbij je voorwerpen uit een lichaam moest vissen zonder iets aan te raken). Nu mogen de schaatsers de lijn raken maar er niet over heen. In het verleden werd de lijn gemarkeerd, heel vroeger met sneeuw en later met zeepblokjes en weer later met rubber blokjes. Waarom zijn ze dan nu zo overstuur. Iedereen die de lijn met zijn schaats overgaat wordt gedisqualificeerd. Dat gebeurde vorige week bij het nk afstanden veelvuldig en dus werden enkele grote namen uit de uitslagen geschrapt. Zij staan dus ook vooraan om de regel te laten schrappen door de ISU. "We nemen hun argumenten serieus, vertelde de Noor Tron Espeli, voorzitter van de ISU technische commissie,"maar het is niet mogelijk om voor vrijdag deze regel in te trekken”.
Daar heeft hij een punt.
Afgelopen zomer (sic) werd door de internationale schaatsbond de regel aan genomen (samen met nog wat andere zaken, geen coaches meer op de inrijbaan en geen electronische apparatuur voor schaatsers op het wedstrijdterrein). Geen haan die er naar kraaide. Zo schreef Frank Woestenburg
al in maart, tijdens de World Cupfinale van vorig seizoen, werd het omstreden voorstel door de ISU aan de bonden gepresenteerd. Een enkeling haalde zijn wenkbrauwen op en mompelde iets.

Waar waren de Nederlanders toen mee bezig? Hebben ze de opmerkingen ingeleverd? hebben ze gelobbyed? hebben ze tegen voorstellen gedaan.
Nee. De KNSB en met name Jildou Gemser als lid van de technische cie heeft zitten slapen.
http://www.knsb.nl/bond/nieuws/2010/jildou-gemser-benoemd-in-technische-commissie-langebaan-isu/

Dus nu komt Wopke de Vegt en de rest te laat in actie. De schaatsers zitten zo goed als zeker tot en met 2012 opgescheept met deze nieuwe regel. Wij, de kijkers dus ook en is zohet iedere keer weer afwachten of de snelste ook de beste genoemd mag worden. Kijken hoe het dit weekend in Thialf gaat. Of we weer aan het lijntje worden gehouden of dat het gesprek ook nog over schaatsen gaat.

Comments

Popular Posts