favela

soms is nieuws heel ver weg.
ik weet nog dat meneer Walraven op de MAVO tijdens de aardrijkskunde les vertelde over ontwikkelingslanden en dat daar slums, shanty towns of favela's waren. mensen zonder geld en (recht op) land streken neer op plaatsen dicht bij de stad.
Dat kwam opeens dicht bij toen we voor de eerste keer naar Stellenbosch op trainingstage gingen.
We reden vanaf het vliegveld van Kaapstad zo langs de sloppenwijken. De bekende crossroads van Capetown.
http://www.capetown.at/heritage/history/apart_influx_shanty_art.htm
Later zijn mevrouw Lenting en ik nog een keer naar het museum geweest waar op indrukwekkende wijze de geschiedenis is uitgebeeld in het district 6 museum. http://www.districtsix.co.za/frames.htm

Onbegrijpelijk dat meneer Walraven deze apartheidspolitiek gedoogde. Hij was niet echt een grote voorstander van de apartheid maar hij vond het wel heel veel goede kanten hebben.

Tijdens rondreizen in Azie heb ik meer van deze plekken gezien. Soms niet meer dan een provisorisch muurtje waar een schamel dakje steunde. Soms meer papier machee huizen: modder op karton.

Nu dus in Brazilie de favela's.
Sinds begin jaren zeventig in zwang in de grote steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro. Daarvoor waren ze er al maar in een andere vorm: bairros africanos. Dus zonder electriciteit, zonder alle voorzieningen. Op wikipedia:
It is generally agreed upon that the first favela to be called by this name was created in November 1897. At the time, 20,000 veteran soldiers were brought from the conflict against the settlers of Canudos, in the Eastern provice of Bahia, to Rio de Janeiro and left with no place to live.[2] When they served the Army in Bahia, those soldiers had been familiar with Canudos's Favela Hill — a name referring to favela, a skin-irritating tree in the spurge family indigenous to Bahia, Jatropha phyllacantha (or else the related faveleira tree[3], Cnidoscolus quercifolius). When they settled in the Providência [Providence] hill in Rio de Janeiro, they nicknamed the place Favela hill from their common reference, thereby calling a slum a favela for the first time.[4]


De huidige favela's onstonden in de toenemende urbanisatie van de grote steden en de toenemende aantrekkingskracht op arbeidkrachten.
De laatste decennia is een aantal favela's uitgegroeid tot economisch centrum van de onderwereld.
Het is de plaats waar gestolen goederen worden opgeslagen en verkocht. Goederen in alle soorten en maten afhankelijk van de vraag van het moment. Dat daar ook drugs bijhoren is bijna vanzelfsprekend. Het zijn autonome delen in de stad geworden. Compleet met eigen veiligheidsdiensten en wapens.

De nieuwste ontwikkelingen passen in de strategie van de gouverneur van Rio die de stad wil opschonen met het oog op de grote evenmenten die in de komende jaren plaats vinden binnen de stadsgrenzen: de wereldkampioenschappen voor militaiten, de confederation cup, de wk voetbal, de universiade en als klapper: de olympische spelen.

lees meer:
http://oglobo.globo.com/rio/mat/2010/11/27/apos-retomada-da-vila-cruzeiro-pela-policia-prefeitura-do-rio-anuncia-megaprojeto-para-penha-923128758.asp

Of het allemaal gaat lukken is de vraag. Vandaag is een eerste stap. Met een gemeenschappelijke inzet van alle strijdmachten bij de omsingeling en aanval op favela de alemao.
Maar er is nog een lange weg te gaan. Dat het niet zonder slag of stoot zal gaan is inmiddels wel duidelijk. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de favela's is nog volop in ontwikkeling.

Comments

Popular Posts