met vacantie/ op vakantie (nl)

Dit jaar zijn weer minder Nederlanders op vakantie gegaan dan vorig jaar. Bovendien gaven we met zijn allen minder uit aan de vakanties. Zo stond het in ieder geval in de (volks)krant van 26 november 2010. Het aantal vakanties daalde dus tot ruim 36 miljoen blijkt uit het gepubliceerde ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research, stond er verder.
Soms snap ik dit soort berichten niet (direct) en moet het even laten doorwerken 36 miljoen. Aha, zo dus. De opbrengst van de gespendeerde vakantie dagen bracht slechts 75 miljoen gulden op. Ik grijp altijd even terug op het trucje door er guldens van te maken zodat ik het me beter voor kan stellen. In dit geval stel ik me er helemaal niets bij voor , trouwens. Maar dat CVO is dat nu onderzoek naar continu vakanties of doet het continu onderzoek naar vakanties?
Maakt niet uit. Ik heb het idee dat iedereen continu: op vakantie gaat, net terug is van vakantie of plannen maakt voor weer een vakantie. Eerder las ik al ergens dat drie kwart van de Nederlanders meerdere keren op vakantie gaat per jaar. Zelf ben ik het hele jaar op vakantie.
Ik probeer me voor de geest te halen wanneer ik voor het eerst met vakantie ging. In noord nederland ga je niet op maar met vakantie. Gevoelsmatig is er voor mij een verschil in betekenis tussen op en met vakantie1. Op vakantie dan ben je ergens, terwijl met vakantie zijn een combinatie is van 'niks hoeven, niet te werken en 'weg' zijn betekent. Dat moet ergens in de zomer zijn geweest. In de winter had mijn vader geen tijd en de spoorwegen al helemaal niet. Dus in de zomer dan maar uit logeren bij 'verre' familie. Wandelen naar de bus met het hele gezin, dan met de DAM-bus naar Hoogezand-Sappemeer en vandaar met het spoor naar Groningen-Zwolle-Zutphen met Brummen en tante Grietje als eindbestemming. Een wereldreis.
Wie gingen er uit mijn klas nog meer op vakantie? Geen idee maar volgens mij maar een of twee misschien en dat waren dan geen vrienden van mij want daar ging niemand van op vakantie. Daardoor was het op vakantie gaan ook eigenlijk niet leuk want je mistte natuurlijk van alles. Want het gaat gewoon door als je weg bent. Zelfs voor die paar die naar het gymnastiekkamp in Beekbergen gingen.
Wettelijk is vastgelegd dat het aantal vakantiedagen minimaal 20 dagen moeten zijn. Daar zal het gros in de grote vakantie van worden gebruikt. Dit is immers het moment dat ook de scholen dicht zijn.
In de jaren zestig ging je hooguit één keer per jaar logeren of kamperen2. Nu zijn drie vakanties heel gewoon. Toen zag je een gezin van vier kinderen met één salaris rondkomen, terwijl nu tweeverdieners met één of twee kinderen niet rondkomen. Toen was een vakantie niet direct geld uitgeven. Nu geven we al bergen uit om op vakantie te kunnen gaan. De keuze aan vakanties is enorm en vergelijkbaar met het aantal producten. Als je vroeger een chocolaatje kreeg was je blij en vroeg niet om nootjes, witte choco of krokante chocolade. Toen waren er misschien vijf honderder artikelen tegen nu vier keer zoveel. Nu hebben we zo vaak vakantie dat de benamingen op dreigen te raken en gaan we er gewoon even een paar dagen tussen uit buiten de reguliere vakanties om. Ook al kan het niet. Het gebeurt toch. Iedereen gaat/moet met vakantie. Toch moet ik denken aan Henk Spaan en Harrie Vermegen die zogenaamd op wintersport gingen maar gewoon thuis bleven en een zonnebankgezichtskuurtje namen. Schone schijn. Maar we praten elkaar wel aan dat je met vakantie moet: daar ben je wel aan toe. Gewoon even niksen is er niet bij. Toch hou ik het daar even bij. Lekker niksen want daar heb ik niemand bij nodig. Het is mijn vakantie gevoel in notedop.
http://www.onzetaal.nl/advies/opvakantie.php
http://www.intermediair.nl/artikel/weekblad-archief/43967/zijn-we-nu-wel-of-niet-beter-af-dan-onze-ouders.html

Comments

Popular Posts