economie

De beurs in Brazilie volg ik niet. De financiele berichten zijn te ingewikkeld. Het land produceert behoorlijk wat olie maar toch stijgen de bezine prijzen. Grote automerken als BMW, Ford enz zijn net te betalen lees ik. Zelf merk ik wel dat de prijzen stijgen (bijv de bus was 1.95 twee jaar terug nu 2.60). Salaris het zelfde, hoewel over enkele maanden het minimumloon wordt opgetrokken met ruim 10%. Dat merkt dus iedereen in de portemonnee. Luxe artikelen die worden ingevoerd zijn echt niet te betalen (denk aan merk kleding, lingerie, horloges en parfum etc). Wat je in USA betaalt gaat zo maar 2 x over de kop: invoerrechten, btw, en nog wat dingen plus dat de winkelier ook nog moet verdienen.
De eigen markt wordt beschermd maar je kan wel produceren maar mensen moeten het ook nog kunnen kopen. Dan snap je dit bericht (nu.nl) ook wat beter

Brazilië zal doen wat nodig is om de waarde van de nationale munt, de real, laag te houden. Daarmee wil het land de eigen industrie beschermen. “We willen onze industrie niet verliezen”, zegt de minister van Financiën, Guido Mantega, dit weekeinde in een interview met de Financial Times.

Mantega stelt dat Brazilië niet lijdzaam kan toezien "hoe andere landen hun valuta devalueren om ze een concurrentievoordeel te geven." President Dilma Rousseff riep andere landen eerder ook al op om hun munten niet kunstmatig laag te houden. Mantega kondigt ook nieuwe maatregelen aan om de binnenlandse industrie te beschermen. De belastingvoordelen die al gelden worden uitgebreid naar andere sectoren, zoals de textiel- en kledingbranche.

Brazilië vormt samen met Rusland, India en China de zogeheten BRIC-landen, met een sterke economische groei. Aan die groei lijkt echter een eind te komen.In de eerste maand van dit jaar viel de productie van de industriesector met ruim 2 procent terug en de economische groei bedroeg vorig jaar 2,7 procent tegenover 7,5 procent in 2010.

Comments

Popular Posts